Hogy alakul ki a szürke hályog kutyáknál?

2018.02.10.Életmód

A szürkehályog kutyáknál legtöbbször egy örökletes betegség, mely érintheti a lencse egészen kis felületét, ilyenkor semmilyen gondot nem is okoz, de akár kiterjedhet az egész lencsére is, ekkor pedig bekövetkezik a teljes vakság az állat számára. A szürke hályog lényegében a szemlencse egy egyik felének, vagy rosszabb esetben az egész felületének elhomályosodását jelenti.

Mivel ez a betegség – a zöldhályoghoz hasonlóan – a legtöbb esetben fokozatosan romló tendenciát mutat, nagyon oda kell figyelnünk kutyánkra már akkor is, ha csak a szemlencse apró területére hat a hályog.

Melyik kutyákra jellemző a betegség?

A betegség maga egyébként a kutya számára nem jár fájdalommal, ám következménye lehet, hogy a szem begyullad, így pedig már komoly fájdalmakat okoz. Kutyáknál ez a betegség kialakulás legtöbbször örökletes dolog, ezért vannak azok a fajták, melyek sajnos sokkal hajlamosabbak rá. Szürkehályogra hajlamos fajták pl. a Cocker spániel, Német juhászkutya, Törpe schnauzer, Bichon frise, Retrieverek, Terrierek, stb.

Örökletességen kívül azonban okozhat szürke hályogot a kutyánál, ha nem megfelelően van táplálva, ilyenkor az E-vitamin hiány miatt alakul ki, vagy ha a kutya cukorbeteg. Mint a legtöbb betegségről, ennél is elmondható hogy a megelőzése sokkal egyszerűbb, mint a kezelése. Viszonylag sok kutyafajta esetében elvégezhetőek azok a genetikai tesztek, melyek segítségével hamar kiderülhet, hogy a kutya idővel szürkehályogos lesz-e.

Hogy alakul ki a szürke hályog kutyáknál?

Hogy alakul ki a szürke hályog kutyáknál?

Ez különösen akkor fontos, hogy tenyészteni szeretnénk, hiszen olyan kutyát nem jó tenyészteni, mely bármilyen genetikai betegségre hajlamos, ez főleg akkor veszélyes, ha ugye a betegség maga, akkor jelentkezik már csak, mikor a kutya már jó pár utóddal rendelkezik. A leggyakoribb tünet, az az, hogy az állat pupilláján észrevehetünk egy fehér vagy szürkés árnyalatot.

Előfordulhat úgy, hogy az egész pupillán ezt a színt látjuk, de akár foltokban is észlelhetjük a kutya szemén. Sok esetben egyből mindkét szemen is kialakul, főleg ha ez genetikai betegségről beszélünk. Ez az elváltozás lehet kezdődő, előrehaladottabb, vagy érett forma is. Ez utóbbinál már a betegség az egész szemlencsére kiterjed, mely teljes vakságot okoz az állat számára.