7 tipp: hogyan spórolj a klímával

2015. május 25.
Kategória: Hasznos Tippek |

A klímaberendezések kapcsán a legáltalánosabb tévhit, hogy a kérdéses berendezések rendkívül sokat fogyasztanak. Tény, ami tény: a legtöbb elektromos berendezéshez hasonlatosan a klímák is fogyasztanak áramot, de a közhiedelemmel ellentétben korántsem annyit, hogy az jelentősebb mértékben meghatározná fogyasztásunkat – pláne abban az esetben, ha csak kiegészítőként alkalmazzuk a berendezést, így például néha hűtünk vagy fűtünk vele.

Külön kiemelendő, hogy az inverteres klímák megjelenése óta egy új korszak, egy új generáció kezdődött meg a szegmensben, hiszen ezek üzemeltetése korántsem jelent olyan magas költségeket, mint például a manapság már igencsak elavult technológiát képviselő ki- és bekapcsolgatható berendezéseké. Természetesen így is vannak olyan lehetőségek, mondhatni ésszerű megoldások, amelyek betartásával tovább csökkenthetjük a klíma fogyasztását, ezáltal pedig villanyszámlánkat is. Lássuk a hasznos tippeket pontokba szedve:

1. Ha jól megtervezzük a házimunkákat, amelyek hőtermeléssel járnak, akkor általánosságban rengeteget spórolhatunk a klímával főként az átmeneti időszakokban. Ha például kora reggel vagy este végezzük el a ruhamosást, a főzést vagy a sütést, akkor a kisebb lakásokban ezzel fel is válthatjuk a hűvös reggelek vagy esték miatti klímahasználatot.

2. Ha klimatizált helyiségek vannak, ha az egész lakást hűtjük, illetve fűtjük ilyen módon, a hatékonyság egyik kulcsa a jó szigetelés, a mindig zárt ablakok és ajtók. Emiatt nem csak nehezebben hagyja el a kellemes levegő a szobát, hanem a külső hideg vagy meleg is nehezebben tör befelé, így a klímának is kevesebb dolga lesz.

3. A klímahasználat mellett soha ne feledkezzünk meg a szellőztetésről sem, ezt azonban mindig az évszakhoz illeszkedő órákban érdemes megtenni. Télen így a legmelegebb, déli órákban, hogy ne a kemény mínuszok áramoljanak be a lakásba, nyáron pedig a késő esti vagy a hajnali órákban, hogy kellemes hűvös árassza el a lakást, így a klímának sokkal kevesebbet kell dolgoznia.

4. Nyáron érdemes alkalmazni a sötétítőket, a függönyöket és a redőnyöket, hiszen ezek nem csak plusz szigetelést jelentenek, hanem a napfényt sem engedi be, ami feleslegesen melegíti nyáron a helyiségeket, komoly terhet róva ezzel a klímára.

5. Ha nem vagyunk otthon, érdemes automatikusra állítani a klíma szabályozóját, így a napszaknak megfelelően növekedik vagy csökken a hőmérséklet a lakásban, amivel sokat spórolhatunk.

6. Érdemes mindig tisztán tartani a klímát és rendszeresen cserélni a légszűrőket, mert ezzel rendkívüli mértékben csökkenthető a fogyasztás.

7. Mindig gondosan ügyeljünk a kültéri egységek helyzetére is! Tetessük olyan helyre, ahol nem érheti nagy szél, és ne tegyünk elé nagy tárgyakat sem, hogy ezzel szabaddá tegyük a levegő útját, és megkönnyítsük a klíma működését, ami sokkal energiahatékonyabb lesz ettől.Oszd meg a Facebook-on
djarni
Hozzászólás írása

You must be logged in to post a comment.