Ezért fontos minél korábban elkezdeni a nyelvtanulást

2015.06.24.Életmód

A gyermekek születésük utáni első éveikben sokkal fogékonyabbak a nyelvtanulásra, mint később bármikor, ezáltal anyanyelvük mellett egyszerre akár több másik nyelvet is képesek elsajátítani – szintén anyanyelvi szinten. A tudósok szerint az annak köszönhető, hogy az agysejtek közötti kapcsolati száma még sokszorosa ahhoz képest, ami serdülőkor után jellemzi a gyerekeket, ezáltal minél előbb elkezdi valaki a nyelvtanulást, az később nem csak könnyebben tanulja meg a választott nyelvet, hanem sokkal rugalmasabb és befogadóbb is lesz ezen a téren, mint társai.

A legfontosabb előnyök

A gyerekek a nyelvtanulás által idejekorán megtapasztalják, hogy egy bizonyos fogalmat többféleképpen, több nyelven is kifejezhetnek, így az anya németül mutter, angolul mother és így tovább. Ez sokkal rugalmasabb gondolkodást ajándékoz nekik, miközben nem csak intelligenciájuk fejlődik jobban, hanem elvonatkoztató képességük is sokkal jobb lesz. Kutatások igazolják, hogy az idegen nyelv tanulása rendkívül pozitív hatást gyakorol az anyanyelv használatra is, ezáltal elősegíti, hogy a gyermek mindig magabiztosan, gátlásoktól mentesen, stressz nélkül használja a nyelvet.

Ha gyermek nem csak szavakat és mondatokat tanul idejekorán az adott nyelven, hanem például dalokat, kisebb történeteket is, akkor az általános tudását is jelentős mértékben növeli, hiszen idejekorán sokat megtudhat egy idegen ország kultúrájáról, ezáltal sokkal nyitottabbá válik nem más nyelvek, hanem más kultúrák irányában is. A kisgyermekek a nyelvtanulással ráadásul már az iskolába kerülés előtt elsajátítják – méghozzá tudat alatt – a megfelelő tanulási stratégiákat, ami tovább növelhető, ha nyelvoktató foglalkozik gyermekünkkel.

Az idegen nyelv elsajátításának szintjei

Csak úgy, mint minden másnak, természetesen az idegen nyelv elsajátításának is különféle szintjei vannak. Az első és legfontosabb a kiejtés, valamint a hangkészlet elsajátítása, amit aztán a nyelvtan megtanulása követ, végül pedig a szókincs fejlesztése. A három szint közül a legegyszerűbb – még idősebb korban is – a szavak megtanulása, avagy a szókincs fejlesztése. Főként a hangkészlet és a nyelvtan elsajátítását azonban felnőttként már nehezebb lesz úgy elsajátítani, hogy azt anyanyelvi szinten érezhessük, éppen ezért az első két szint fejlesztését érdemes lesz 10 éves kor előtt megkezdeni.

Egyes szakértők szerint az sem korai, ha a nyelvtanítás alapjait már újszülött korban, tehát másfél, két évesen megkezdjük, hiszen a hangkészlet észlelése már ilyenkor megkezdődik, illetve ilyenkor le is zárul. Ha ebben az időszakban anyanyelvén kívül más nyelvet is hall a gyermek, az azt jelenti, hogy sokkal gazdagabb hangkészlettel rendelkezik majd, illetőleg könnyebb dolga lesz a későbbi nyelvtanuláskor. A kisgyermekek egyébiránt anyanyelvükhöz hasonlóan tudják elsajátítani az idegen nyelveket is, ezáltal az idegen szavakat és mondatokat nem tudatosan, hanem ösztönösen kezdi majd el használni, am rendkívül nagy pozitívum lesz.