Ezekre a tápanyagokra van szüksége valójában a szervezetünknek

2018.07.28.Életmód, Hasznos Tippek

Sok ember sajnos tisztába sincs azzal, hogy amilyen ételeket elfogyaszt, azokba milyen és mennyi tápanyag van. A tápanyagokat két kategóriába tudjuk elosztani: Vannak az energiát adó és az energiát nem adó tápanyagok. Az első halmazba tartoznak a zsírok, a szénhidrátok, illetve a fehérjék, energiát nem adó tápanyagoknak nevezzük az ásványi anyagokat és a vitaminokat.

Hogyan hasznosulnak ezek a szervezetünkben?

Azoknál a tápanyagoknál, melyek energiát adnak nagyon fontos, hogy milyen sorrenden hasznosulnak a szervezetben. Legelőször az ételben megtalálható szénhidrátot használja fel a szervezetünk, hiszen ezek oxigénnel és oxigén nélkül is képesek energiát szolgáltatni. Ezután jönnek sorba az élelmiszerünkben megtalálható fehérjék, mely az izomtömeg csökkenésével járhat együtt. Ezek kemény, több órás fizikai munka és terhelés esetén kezdenek el lebomlani a szervezetbe energiává. Legutolsók pedig a sorban a zsírok. Ahhoz hogy a zsírok energiává tudjanak átalakulni, arra van szükség, hogy ne legyen más tápanyag éppen a vérkeringésbe és hogy 20-30 percig intenzív testmozgást végezzünk.

Legyünk türelmesek magunkkal szemben

Sajnos sok ember kezdett már bele jól hangzó fogyókúrákba és a legtöbb esetben sajnos általában a kezdeti lelkesedésük pár napon, vagy héten belül el is szállt. Az egészséges életmódváltás sem egyszerű és könnyű feladat, hiszen teljesen új alapanyagokkal és új szokásokkal kell megismerkednie a szervezetünknek. A jó szokások megtanulása és megszokása mellett pedig szépen lassan fel kell hagynunk a rosszakkal.

Az egyik ilyen rossz szokás, hogy nem azért eszünk, mert éhesek vagyunk, hanem megszokásból. Ugye ismerős, hogy egy esti filmnézéshez azért hozzájárult eddig a chipes zacskó jellegzetes csörgése, vagy a pattogatott kukorica vajas illata? Na, ezek olyan rossz szokások melyekkel tényleg fel kell hagyni. Az esti nasizás ilyen módon nem fér többé bele az életedbe és ezt valóban agyban kell eldönteni. Ha nagyon kívánsz valami rágcsálni valót a film mellé, akkor érdemes répát, almát felkarikázni és azt csipegetni esténként.

Forrás: www.biotechusastore.eu