Ezek az ételek rosszat tesznek a fogaknak

2023.03.15.Hasznos Tippek

A fogszuvasodás bárkit érinthet, függetlenül attól, hogy hány éves. A szuvasodás annak a következménye, hogy a lepedékben baktériumok vannak, melyek az étrendben lévő cukrokkal táplálkoznak és ez okoz szuvasodást, ami azért következik be, mert a baktériumok megeszik a cukrot és azt savvá alakítják, ami feloldja a fogzománcot.

Cukrot ne

A magas cukortartalmú ételek fogyasztása tehát káros a fogakra és hozzájárul a lepedék és a szuvasodás kialakulásához. Általánosságban elmondható, hogy a ragacsos és cukros ételek ártanak a legjobban a fogaknak. A savas ételek szintén káros hatással lehetnek a fogzománcra, amikor pedig egyszerre fogyasztunk cukros és savas dolgokat (például szénsavas üdítőitalokat), akkor duplán kárt okozunk.

Nem ártalmas, de óvatosnak kell lenni

Vannak olyan élelmiszerek és italok, melyek fogyasztása alapvetően nem ártalmas a szájüreg egészségére nézve, de érdemes fogyasztásuk után fogat mosni, fogselymezni vagy egy egyszerű szájöblítéssel elejét venni a problémáknak.

Ilyen étel a pattogatott kukorica, ami a chips egy egészségesebb alternatívája, de gyakorlatilag lehetetlen úgy enni, hogy ne ragadjon a fogak közé. A káros hatásokat megelőzhetjük, ha van nálunk fogpiszkáló és egy kis vizes szájöblítéssel sem árthatunk. A kemény, ki nem pattant szemek pedig akár a fogainkat is károsíthatják, repedéseket okozva rajtuk, így óvatosan popcornozzunk.

A finomított szénhidrátokkal is óvatosan kell bánni, a fehér kenyér, a chips, a keksz vagy akár a sült krumpli is káros lehet a fogunk egészségére. Ezek mind egyszerű szénhidrátok, melyek cukrokká bomlanak le. Amint ezek a cukrok összekeverednek a szájban lévő baktériumokkal, erjednek és tejsavat hoznak létre, ami hatékonyan erodálja a fogzománcot. Ráadásul a puha kenyér és péksüti könnyen a fogakhoz tapad, így a baktériumoknak több idejük marad a savtermelésre.

De óvatosnak kell lennünk a szárított gyümölcsökkel is. A mazsola, az aszalt sárgabarack koncentráltan tartalmaz cukrokat, a ragadós állaguk miatt pedig hajlamosabbak a fogakhoz tapadni.