Elkerülhető-e a dugulás?

2013.08.14.Seobaglyak Hirdetés

Némi körültekintéssel nagyon sokat lehet segíteni a dugulás kialakulásának megelőzésében. Sokan tévesen úgy vélik, hogy a lefolyók legádázabb ellensége az oda került haj, szöszök, egyéb anyagok, ám ez koránt sincsen így.

A legtöbbször a dugulást nem a csövekbe került termékek, anyagok okozzák, inkább a túlzásba vitt sampon, mosogatószer használata. Ezek a tisztítószerek megtapadnak a lefolyó csövének falára zsíros szennyeződések rakódnak le, és előbb-utóbb eldugítják azt. Ez nemcsak extrém használat esetén következhet be, normális mosogatószer felhasználásával is megtörténhet az eltömődés, ezért érdemes bizonyos időközönként lefolyót tisztító szert önteni a csövekbe.

Kádak esetében is hasonlóan kell eljárni, a kádba került samponok, balzsamok, tusfürdők okozzák elsődlegesen a csövek elzáródását, de sokat segít az is, ha már csak elkerüljük a kádbeli szőrtelenítést, és minden hajmosás után kiszedjük a kihullott hajszálainkat.

A WC csészékbe gyakran kerülnek olyan anyagok, amik nem odavalók, például egészségügyi termékek, ételmaradványok a félig kimosott edényekből, almok. A nyitott ülőkénél előfordulhat, hogy kozmetikai termékek esnek bele véletlenül a csészébe, és ez okozza a WC csésze dugulását. Bármilyen taszítónak tűnik, kézzel vegyük ki onnan a belehullott dolgokat, ne húzzuk le csak azért, mert gusztustalannak tartjuk. Sose borogassunk bele a toalettbe sampon, balzsam, vagy egyéb kozmetikai termékek maradékát, ezek szintén eltömíthetik a lefolyót.

A legtöbben mosdókagylónál borotválkoznak. A sok szőr hamar eldugíthatja a csövet, ezért inkább érdemes egy tálba önteni vizet, és azt végül a WC-be önteni, ahol kevesebb kárt tudnak csinálni az apróbb szőrszálak, mint egy mosdókagyló esetében.

A dugulás nem lehet teljes mértékben száműzni az életünkből, de némi odafigyeléssel sokat lehet javítani a helyzeten.

Duguláselhárítás Budapesten, a II. kerületben: www.lefolyo.hu