Mióta van velünk a horrorfilm?

2014. január 16.
Kategória: Életmód |

Rendkívül sokan szeretik a különféle horrorisztikus történeteket, az ijesztő, sokszor megfogalmazhatatlan és megfoghatatlan figurákat. A horrorok célja, hogy az embert kizökkentse a valóságból, félelmet generáljon, hogy a néző végig a hősökkel együtt izgulva haladjon a történettek.

Az első ijesztgetős mozik

Talán nem is gondoltuk volna, de már 1928-ban is volt rémfilmnek titulált darab, Terror címmel, de igazából a hatvanas évektől kezdtek el ezzel a műfajjal komolyabban foglalkozni. 1968-ban jelent meg egy komoly horror mozi, az Élőholtak éjszakája. Az egyik leghíresebb mester Alfred Hitchcock, akinek két igazán nagy filmje, a Madarak és a Psycho lettek felkapottak.

A Sikoly című horror annyira sikeres volt, hogy több rész is készült belőle

A horror manapság

Egyre jobban elterjedtek a rémisztgető mozik, de sajnos sok gagyi darab is napvilágra lát. Rengeteg amatőr filmes próbálkozik ezzel a műfajjal, mert túl sok dolog nem kell hozzá, a legtöbb a maszkosokon és a rendezésen múlik. Ma talán az egyik legnagyobb mester Stephen King, akinek számos könyvét ültették már át film formájában. Darren Shan, Stanley Kubrick és Alfred Hitchcock is a rémfilmek legnagyobb alakjai.

A horror és más műfajok vegyítése

A horror célja nem más, mint jól frászt hozni az emberre, a legtöbbször nincsen mély mondanivalója. Manapság gyakran keverik a vígjátékkal, így egyfajta groteszk, vicces-ijesztő alkotás kerül napvilágra. A horrort még a paródiával is szokás vegyíteni, de ezt már nem mindenkinek veszi be a gyomra.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a horrorokat nem elsősorban a komikus műfajokkal szokták párosítani, inkább a thrillerrel, a drámával, az akcióval vegyítik. Egy más műfajokkal jól összedolgozott horror mozi kuriózum lehet, viszont nagyon nehéz maradandót alkotni.Oszd meg a Facebook-on
djarni
Hozzászólás írása

You must be logged in to post a comment.