Divatikon a tükörben

2014. december 28.
Kategória: Életmód |

Kislánykorunk ártatlan tevékenysége a mama óriási tükre előtt folytatott többórás „barázdabillegetés” a legfodrosabb ruhácskában, a leghegyesebb orrú cipőben és a büszkeségtől dagadó mellkasunkon tekergődző, legfényesebben csillogó nyaklánccal. Hogyan változik meg az akkor magunkról alkotott kép felnőttként, amikor elégedetlenül méricskéljük tükörképünket?

Nőideálok

Mondhatnánk, hogy bezzeg az őskorban könnyű volt, amikor még a Willendorfi vénusz szobrocska tanúbizonysága szerint a kerekded idomok voltak eszményítettek a termékenység szimbólumaként. Szívesen éltünk volna abban a korban is, amikor a jótékonyan takaró hosszú szoknya divatja szerint örülhetett az a férfi, aki előtt egy hölgy egyáltalán a bokáját elővillantotta. A „többi” csupán egy élénk sejtelem lázas álma maradhatott a férfiúi képzeletekben.

De minden kornak megvan a maga kihívása. A 21. század más szépségideálról álmodik. Túl vagyunk már az első bikinis plakátok és miniszoknyák divatján, a kifutókon a fiús megjelenésű, áramvonalas alkatú modellek is lerótták köreiket az óriási divatházak szabvány ikonjaiként. Mi felfedezni való maradt a ma élő nőknek és a vizuális ingerektől elkényeztetett férfiúink számára?

Szépségem, egészségem…

Bár a „Gyorsan élj, sokat!” hulláma szerint egyik oldalról tombolnak a készen kapható megoldások, a mikroba helyezhető, gyorskiszolgáló kompakt menük, más részről egyre inkább jelentkezik az az igény is, hogy az egészséget újra a magunk oldalára nyerjük, hogy újra nekünk hozzon gyümölcsöt, visszakerülve az áhított Paradicsomba, melyet újra meghódíthatunk aztán. A tükrünk nem hazudja azt, hogy mi lennénk a legszebbek a földkerekségen, mert leginkább azt látjuk, hogy a hírességek és a fontos személyek nemcsak jól öltözöttek, hanem valahogy úgy is néznek ki, mintha most jöttek volna ki az öntödéből. De nem látjuk a mögöttük rejlő rengeteg munkát, a szorgos sminkesek, fodrászok, stylistok, fotósok és grafikusok hadát, akik a címlapra varázsolják, a fogyasztók elé a tünékeny tüneményt.

Letűnt bálványok

Persze most már az is divat, hogy e hírességek különféle talkshowk alkalmával azt is megmutatják, hogy milyen gondok merülnek fel lelkük bugyraiban, hogyan küzdenek ők a mindennapjaikban, kapcsolataikban, önmagukkal. Nincs tökéletes alak, mert többségében ők is megszenvednek érte. Cserébe már nem hisszük mi sem, hogy követnünk kellene őket, mert ugyanúgy esendőek, ahogy sokszor mi látjuk magunkat. Olykor, amikor nem vagyunk jól, csokihoz nyúlunk az edzőcipőnk helyett, és elveszve keresgélünk a fogyasztótabletták széles palettája között. Üdvözítő állapot, amikor eljutunk addig az állapotig, hogy magunk helyett senki mást nem kell követnünk.Oszd meg a Facebook-on
djarni
Hozzászólás írása

You must be logged in to post a comment.