A terhesség előnyei és kockázatai 35 éves kor felett

2016. február 7.
Kategória: Életmód |

Nagy általánosságban kijelenthető, hogy a modern világban egyre jelentősebb mértékben kitolódik a gyerekvállalás ideje, így míg alig pár évvel ezelőtt teljesen normális volt, ha egy lány 20 éves kora körül szült, addig mára ez a határ 35 és 40 év közé szorítódott, aminek bizonyos szempontból megvannak az előnyei, ugyanakkor természetesen a kockázatai is. Ezeket igyekeztünk összegyűjteni az alábbiakban.

Az előnyök

Ha 35 éves kor felett vállalunk gyermeket, rendszerint már sokkal nyugodtabbak és felkészültebbek lehetünk, és lelkiekben is sokkal jobban felkészültnek érezhetjük majd magunkat arra, hogy ellássuk az anyai teendőket. Mivel ebben az időszakban rendszerint már megoldódtak a materiális javak – van ház, van autó, van mit a tejbe aprítani –, ezért az ilyen kismamák rendszerint nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak, hiszen nem kell karrierépítéssel foglalkozniuk, noha az más kérdés, hogy sokan éppen ezzel húzzák keresztül karrierjüket. Fontos még itt kiemelni, hogy kutatások bizonyítják, hogy amennyiben egy nő 35 éves kora után szül, akkor kisebb kockázattal kell szembenéznie a méhrákkal, mint fiatalabb társainak.

A kockázatok

Bármilyen jól is hangzottak a fentiek, a 35 éven felüli szülésnek rendszerint sokkal több a kockázata, mint az előnye. A legfontosabb alighanem az, hogy ilyen idősen már alaposan lecsökken a fogamzás esélye, így rendszerint kétszer annyi idő és kétszer akkora szerencse is kell hozzá. Noha a mesterséges megtermékenyítés ma már sokat segít az idősebb hölgyek számára, összességében sokkal nehezebben hordják ki kisbabájukat, vagyis a vetélések kockázata is megemelkedik. Ez pedig még messze nem minden! Szintén megnövekedik a kromoszómák elváltozásának kockázata, és legalább háromszorosára emelkedik a Down-kór kialakulásának az esélye. Szintén nagyobb ezen túlmenően a koraszülés kockázata, de az anyák sincsenek ilyenkor makulátlan biztonságban, hiszen sokkal nagyobb valószínűséggel alakulhat ki bennük magas vérnyomás, de a terhességi cukorbetegség kockázata is nagyobbá válik.

Fokozott orvosi ellenőrzés kell

A fentiekben megnevezett kockázatok miatt az orvosok is azt javasolják, hogy az idősebb édesanyák számára fokozott ellenőrzést kell előírni. Ilyen a 10. héten már elvégezhető CVS vizsgálat, amivel kimutatható a kromoszóma-rendellenességek jelentős része, így többek között a Down-szindróma is. A 12. héten kimutatható a nyitott hátgerinc, a fej- vaagy a végtagok esetleges károsodása. A 14. és a 18. hét között az idősebb anyukák esetében a magzatvízből is mintát vesznek, amivel rengeteg rendellenességet ki lehet mutatni, noha a CVS-hez hasonlóan megnöveli a vetélés kockázatát. Az elhangzottakon kívül minden 35 év feletti kismamának kötelező részt vennie úgynevezett genetikai tanácsadáson, és rendszeres vérvételen is, amiből kimutatható, hogy a méhlepény megfelelően működik-e vagy sem.Oszd meg a Facebook-on
djarni
Hozzászólás írása

You must be logged in to post a comment.