Egyetlen offshore cégről szóló jogszabály módosítást sem írt alá Andrej Kiska

2015.06.24.Életmód

Igencsak kiverte a biztosítékot Szlovákiában, hogy Andrej Kiska köztársasági elnök az összes olyan törvényjavaslatot, illetve jogszabály módosítást visszautasította, ami az offshore cégekhez kapcsolódott, így többek között meggátolta volna a versenytárgyalásokon való részvételt, de szabályozta volna a közbeszerzéseket is. Noha az elnök szerint természetesen a javaslatok benyújtói hibáztak, Szlovákiában azonban máris megindultak azok a találgatások, miszerint az állam gyakorlatilag semmit sem kíván tenni a probléma felszámolásának érdekében.

Idén már nem is lesz napirenden

Miután a köztársasági elnök a jogszabályt visszadobta a újratárgyalásra a parlamentnek, ezzel elintézte azt is, hogy a nyári szünet előtt még egyszer szóba kerülhessen a javaslat, illetve a módosítás, ebből kifolyólag a parlamenti képviselők legkorábban jövő évi ülésükön tudnak majd foglalkozni vele. A köztársasági elnök javaslata szerint azt kellene elérni, hogy Szlovákia a 2016-os európai uniós elnöklése során teljes egészében töröljék az offshore cégek mentességét az érték alatti szolgáltatások, illetve az áruszállítás tekintetében. Kiska nem igazán tartja helyénvalónak a kivételek alkalmazását sem, így még meglepőbb, hogy a jelenlegi formájában miért dobta vissza a törvényjavaslatot.

A köztársasági elnök szerint ismeri a helyzetet és azt a tényt, hogy a Szlovákiában jelenleg hatályban lévő közbeszerzési törvény rendkívül rugalmatlan, a gyakorlati alkalmazása pedig igencsak problémás, és mindez főként a beszerzőkön csattan. Éppen emiatt olyan törvényjavaslatot vár a parlamenttől, ami a rendszer minden hibáját képes kiküszöbölni, ezen felül pedig olyan módosításokat is beiktat, mint a cégek mentességének törlése.

Hatalmas botrány robbant ki Szlovákiában

Szlovákiában az offshore cégek kapcsán akkor robbant ki óriási botrány, amikor az állami kórházakat rendkívül gyanús formában vásárolták fel rejtélyes múltú cégek. Az államfő ezt követően jelentette be, hogy a jövőben a parlament részéről minden olyan kezdeményezést és jogszabály-módosítást örömmel fogad, ami a közvagyon védelmét célozza, sőt mi több, alulról jövő kezdeményezéseket is támogat. Ami nagy probléma, és Kiska szerint ezen buktak el az eddigi javaslatok is, hogy a módosításoknak és jogszabályoknak nem csak hatékonynak kell lenniük, hogy a szlovák alkotmánnyal és az európai jogrenddel egyaránt összhangban kell állniuk.

A köztársasági elnök szerint azonban a kormány eddig csak olyan indítványokat nyújtott be hozzá, amelyek az említett követelményeknek semmilyen formában sem feleltek meg, de legfőképpen azzal volt a probléma, hogy nem voltak elég hatékonyak, amelyet az indítványozók később maguk is elismertek. Az újonnan benyújtott jogszabályok ugyanis nem vetett volna véget annak az egyre nagyobb problémát okozó folyamatnak, miszerint a beruházásokat és a versenytárgyalásokat titkos tulajdonosok birtokában lévő cégek nyerjék meg.