Egyéni vállalkozás indítás az alapoktól

2020.12.09.Hasznos Tippek

Nem mindenki tűri az alkalmazott létet. Úgy tűnik, hogy egyre többen vannak azok, akik saját vállalkozást szeretnének nyitni azért, hogy megélhessenek. Ehhez azonban nem szabad megfeledkezni az adózási és könyvelési szabályokról. Azonban az első lépés, mindig a kutatás. Az alábbi kérdéseket kell alaposan átgondolnunk:

  • Mi lesz a főtevékenység? Később akarjuk-e ezt bővíteni?
  • Melyik vállalkozástípus illik a tevékenységhez?
  • Mennyi lesz a bevétel és a költség?
  • Mekkora összeget tudunk befektetni?
  • Egyedül vagy többen vágunk bele? 

Első lépésként azt kell eldöntenünk, hogy milyen vállalkozási formát szeretnénk. Alapvetően három lehetőségünk van:

  • egyéni vállalkozó,
  • (betéti társaság)
  • (korlátolt felelősségű társaság) 

Ebben a bekezdésben az egyéni vállalkozót vizsgáljuk meg kicsit alaposabban.

Amit a számlázásról tudni kell

Az egyéni vállalkozás nagyszerű lehetőség mindenkinek, aki szeretné kipróbálni magát egy adott területen, de nem biztos abban, hogy hosszú távon is fenn tudná tartani. Akkor is ezt szokták választani, amikor a tőkehiány miatt nem tud megvalósulni a kft. alapítása.

A legnagyobb előnye, hogy szinte ingyen elindíthatjuk, először egy Ügyfélkapus regisztrációra lesz szükség. A cég székhelye után el kell döntenünk, hogy milyen tevékenységet fogunk folytatni. Ezt érdemes többször is körül járni, mivel vannak olyanok, amit csak hivatalos engedéllyel, esetleg végzettséggel tudunk folytatni.

Érdemes eleinte az alanyi adómentességet választani, ami kezdő vállalkozók számára tökéletes, mivel évi 12 millió forint alatt nem kell sem bevallás, sem áfa fizetés. Ugyanez vonatkozik a KATÁS vállalkozásra is, ahol a járulékokat kiválthatjuk havi 50 ezer forintos adó megfizetésével.

Mit mondhatunk a számlázásról? Ma már ezt is könnyen meg lehet oldani. Kimondhatjuk, hogy a papír ideje lejárt, és könnyedén fogunk tudni e-számlát kiállítani. A számlázó szoftverek, mint a Billingo könnyebbé varázsolják a kezdeti lépéseket, és gondoskodnak róla, hogy ne kelljen feladnunk az álmainkat. Ráadásul a NAV is gyorsabban látja az adatainkat.