Egy családi ház építésének első lépései

2015.07.13.Hasznos Tippek

Bizonyára mindenki számára nagy álom, hogy egy saját családi házban lakhasson, de csak nagyon kevesen vannak azok, akik a saját igényei alapján építhetnek, vagy építhettek fel egy ilyen otthont. Sokan a pénz, mások a lehetőségek hiánya miatt, de rengetegen inkább azért estek el ettől, mert nem ismerik az első lépéseket, amelyek egy ház felépítéséhez szükségesek.

A legfontosabb lépések

Ha családi házat akarunk építeni, az első és legfontosabb, hogy kiválasszuk magunknak a megfelelő telket, aminek illeszkednie kell igényeinkhez. Érdemes ezt már úgy megvásárolni, hogy konkrét elképzeléseink vannak, esetleg egy építész is segít minket, hiszen ő már a megfelelő telek kiválasztásakor is hasznos tanácsokkal láthat el minket. Tudnunk kell, hogy nagyon sokféle telek közül válogathatunk majd, az olcsóbbaktól a drágábbakig. Egy zöldövezetben értelemszerűen drágábbak lesznek a telkek, míg egy közművesítés nélküli helyen általánosságban olcsóbban hozzájuthatunk nagyobbacska földterületekhez is. Mindig kalkuláljuk bele, hogy ide majd be kell húznunk a vizet, a villanyt, bizonyos esetben pedig a gázt is, ami gyakran több milliós költség lehet.

Amennyiben a telket megvásároltuk, a következő fontos lépés, hogy felkeressünk egy szakszerű tervezőt, aki a korábban megálmodott elképzeléseink alapján megálmodja a házunkat, és elkészíti annak tervrajzát. A tervezési program részeként tulajdonképpen megszabjuk az épület külalakját, alapterületét, szintjeinek számát, elrendezését, szobáinak számát, de még azt is meg kell álmodnunk, hogy pontosan hány ablak legyen megtalálható egy-egy helyiségben. A tervező ehhez hasznos tanácsokkal tud szolgálni, hovatovább egy 3D-s program segítségével meg is tudja mutatni nekünk a virtuális térben, hogy miként fog kinézni, amit elképzeltünk, így az utolsó pillanatban még tudunk módosítani rajta.

Jöhet a kivitelezés

Ha a terveket elfogadták, és megkaptuk a szükséges engedélyeket is az építkezési munkálatok megkezdéséhez, akkor nincs más teendőnk, minthogy megkezdjük álmaink valóra váltását. Ebben a tulajdonosok általában már csak akkor vesznek részt, ha állnak a falak, valamint a helyén van a tető – ha csak nem vagyunk kőművesek, esetleg ácsok. Éppen ezért érdemes a tervek elfogadását követően leülni és konzultálni néhány kivitelezővel. Lehetőleg válasszunk olyat, aki az alap kiásásától a tető felrakásáig egyben vállalja az egész ház elkészítését, hiszen így nagyon sok pénzt megspórolhatunk. Fontos, hogy meghallgassunk több ajánlatot, és nyugodtan alkudozzunk is.

Ha megvan a megfelelő brigád, nekünk csak hátra kell dőlnünk, és fizetni a felmerülő költségeket – cement, sóder, tégla és a többi –, miközben házunk a semmiből felépül, és megvalósul pontosan úgy, ahogyan azt mindig is szerettük volna. Ezt követően már csak a belső szerelési és berendezési munkálatok következnek, de az már egy másik történet.