E-mail feltörés napjainkban

2013.05.13.Seobaglyak Hirdetés

Biztos Ön abban, hogy e-mail fiókjához csak Ön férhet hozzá? Ahogyan talán már Önnel is előfordult, hogy szívesen bepillantott volna partnere netes kapcsolataiba, úgy levelezéseit is könnyen lehet, hogy illetéktelen szemek olvassák. Az e-mail feltörés napjainkban egyáltalán nem lehetetlen, ráadásul még szakmai hozzáértésre sincs ahhoz szükség, hogy bepillantsunk mások magánéletébe.

E-mail-jeink feltörésével kapcsolatban az a kifejezetten nagy probléma, hogy postafiókunkhoz való hozzáféréssel szinte minden egyéb felhasználói fiókunk is veszélybe kerül, ugyanis az újonnan kiküldött jelszavakkal a közösségi portálokhoz, és egyéb, regisztrációt megkövetelő site-okhoz is hozzáférhet az illetéktelen betolakodó.

Sajnos nyilvánvaló tény, hogy nem csak a kifejezetten erre célra alkalmas programok segítik hozzá a kíváncsiskodókat a feltörés megkönnyítéséhez, hanem a hackertámadások egy része is ilyen irányú. Egyes, – gyakran spam üzenetben terjedő – kémprogramok gépünkre települve mintegy „megfigyelik” bebillentyűzött jelszavainkat, hogy azokat azután felhasználhassák a kiberbűnözők.

Ez utóbbi módszer leginkább a céges fiókok esetében alkalmazott, hiszen a sokszor megfelelő hozzáértés és óvatosság hiányában az alkalmazottak olyan kéretlen linkekre is rákattintanak, melyeken keresztül kémprogramok települnek a gépre. Az utóbbi idők hackertámadásait megfigyelve erre számos példa akadt, elmondható tehát, hogy az emberi tényező gyakran szerepet játszik abban, hogy támadás áldozatává váljon magánlevelezésünk, vagy fontos, céges információink. Egy hacker képzéssell foglalkozó weboldal, ahol segítséget kaphat ahhoz, ha e-mail fiókját feltörték, és megváltoztatták jelszavát.

Napjaink legnépszerűbb közösségi oldala, a Facebook is számos veszélyt rejt magában, és az sem lehetetlen, hogy illetéktelenek garázdálkodjanak profilunkon, rólunk olyan információkat közölve, megosztva, melyek valótlanok. Mivel egy átlagos Facebook felhasználó körülbelül napi 55 percet tölt a közösségi site böngészésével, így nyilvánvalóan fontos lenne odafigyelni a biztonságra e területen is. A hackerkepzes.hu többek között e téren is jó szolgálatot tesz, de akik a legfrissebb hackertámadásokról szeretnének értesülni, a blog híreinek nyomon követésével naprakészek lehetnek. A fiókbiztonság mindenképpen megéri a tájékozódást!