Babonásak-e a seobaglyak?

2011.06.29.Seobaglyak verseny

Először is köszönet Chatinak, hogy a seobaglyak verseny győztes blogjába befogad vendégként. Sose gondoltam volna, hogy a győztes blogba fogok posztot írni! Nem kis eredmény ez, ahhoz képest, hogy nem is indultam a versenyen.

Ezen kis kitérő után lássuk a témánkat. Babonásak-e a seobaglyak? Nem gondolom, hogy jobban mint bárki más, viszont pont a seózásban minden seobagolynak megvan a maga kis rituáléja, a maga megszokott és bevált rendszere, ahogy a weblapokat felépíti, előre viszi a találati listán.

Közismert, hogy a Google több mint 200 szempontot figyel a rangsoroláskor, de hogy pontosan melyek ezek és főképp, hogy melyik milyen súllyal esik latba az értékeléskor, azt bizony hétpecsétes titokként kezeli a Google. Bármennyire is sajnálatos ez, érthető, mert a találati listán elől lenni, egyes témákban sok pénzt jelent, a sok pénz pedig vonzza a hamiskártyásokat, vagy ahogy a seóban hívják őket a fekete kalapos seobaglyakat. Ha pedig az értékelés mikéntje titkos, akkor találgatni kell. Vannak olyan dolgok, amik fontosságáról közmegegyezés van, és vannak, amiket van aki fontosnak tart, van aki nem. Na ezeket az egyéni véleményeket hívom én, kicsit talán túlzóan és bulvárosan, babonáknak.

A seobagoly végzi a dolgát, eljárja az esőtáncot (linket épít), aztán az esőisten (a Google képében) megöntözi a veteményt. Ha sikeres volt a munka a vetés szárbaszökken, a seobagoly elkönyveli, így kell járni a táncot, és legközelebb is így teszi. De néha baj történik. A szabályosan végrehajtott rituálé nem hozza a kívánt eredményt. Ilyenkor jön a kétségbeesett találgatás, mit tettem rosszul, miért haragudott meg a Google? (Csak közbevetőleg jegyzem meg, már az is babonaság, hogy a legtöbb seobagyoly személyként beszél a Google algoritmusáról: „megbüntetett a Google”.) A betegségre pedig megvannak a népi gyógymódok, jöhetnek az újabb praktikák. Levenni a kimenő linkeket, szerezni az oldalra néhány erős linket, a gyengébbek rázúdítását szüneteltetni, nagyon súlyos esetben új doménre tenni az oldalt és a régit ráirányítani.

Egy babonás törzs életében kell legyenek különleges alkalmak, nagy ünnepek is. A seobaglyak életében ilyen a pagerank frissítés. Épp tegnap volt a nagy nap. Ilyenkor öröm és bánat is van, de ez a mostani inkább örömet hozott, elég bőkezűen osztotta a Google a pageranket. De egy olyan babonás népség, mint a seobaglyak, ilyenkor is arra gondol, nem volt ez túlzás? Nem fogja nemsokára korrigálni és visszavenni a magas értékeket? Meg persze azt is meg kell magyarázni, hogy kaphat egy oldal PR5-öt, ha nem csináltunk vele egy éve semmit, míg a másik amit betegre linkeltünk csak PR3-at?

Mindezek a SEO babonák kerülnek egy kicsit részletesebben kifejtésre a KépKat oldalon. Szép lassan több posztban mondva el, szerintem mi igaz, és mi nem, ezekből a babonákból és hiedelmekből. Azért a KépKaton, mert egy katalógust úgyis leginkább a seobaglyak látogatnak, ha meg már ott vannak, legyen nekik egy kis olvasnivaló is. És hátha kedvet kapnak egy kis vitatkozásra is, mindenki okulására.

Pulykakakas