Az Őrség fővárosa: Őriszentpéter

2013.07.22.Seobaglyak Hirdetés

Nyugat-Magyarország talán egyik legszebb tájegysége az Őrség. Sem a szlovén határtól, sem Zalaegerszegtől nincsen távol a vas megyei Őriszentpéter. Az Őrség számtalan látnivalóban és területi kincsben bővelkedő tája. A nevét onnan kapta, hogy a honfoglaló magyarok őrállókat készítettek a nyugati határ védelmére. Őriszentpéter az Őrség dombjain terül el. 2010-es adatok szerint a város lélekszáma 1187 fő, és mintegy 33, 56 km2-en terül el, az Őrség fővárosának is szokás nevezni a települést.

A város szerkezete szeres elrendezésű. Ez az elrendezés főként Közép-Európában elterjedt, átmenet a csoportos és a szórványtelepülések között.

Őriszentpéteren kilenc szer létezik, a legnevezetesebbek: Alszer, Baksaszer, Galambszer, Keserűszer, Kovácsszer, Városszer. 1280 óta ismerjük a települést, szabad határőrök lakták. A 18. és 19. században a szlovén tótság része volt. Később Szlovénia szerette volna magához csatolni Őriszentpétert, ám a trianoni szerződésben ez nem történt meg, a település Magyarország része maradt. A fejlődő turizmust tönkretette a Zalalövő-Bajánsenye vasúti útvonal megszüntetése, és a település 1990-ig nem mutatott túlságosan nagy fejlődést. Amikor az 1990-es években a vasfüggönyt lebontották, a környék turizmusa is jelentősen fellendült, különféle turisztikai létesítményekkel kívánták odacsábítani az embereket.

2000. év végén egy új vasúti útvonalat nyitottak, amely megkönnyíti az odajutást, így Őriszentpéter a magyarok számára is fontos turisztikai központtá kezdett alakulni, egyre több szálláshely is nyílt, hogy tudja fogadni őket. A település Szlovénia mellett Ausztriához és Horvátországhoz is viszonylag közel van, így lehetett nyitni a külföldiek felé is. Több nevezetessége is van Őriszentpéternek, például a Városszeri és a Román kori református templomok, vagy az Őrségi Nemzeti Park.

A magyarok közül egyre többen keresik fel Vas megye egyik legszebb tájegységét, az Őrséget, nem véletlenül. Ha még nem tudja, idén hová látogasson el, az Őrség és Őriszentpéter kiváló úti cél lehet.