Az okos zárak és mellett van még létjogosultsága a riasztórendszereknek?

2021.05.10.Seobaglyak verseny

Az otthonunk biztonsága lényeges kérdés, és manapság már rengeteg lehetőség áll a rendelkezésünkre. Legtöbben megelégszenek a biztonsági ajtóval és a minőségi, védelemmel ellátott zárakkal. A minőségi zár jó megoldás, hiszen a biztosítók is ehhez a feltételhez kötik a lakásbiztosítás meglétét.

Egyre jobban terjednek az okos megoldások is, melyekből már többfélét is találhatunk. Akadnak olyanok, amelyekhez már kulcs sem kell, mert az okostelefonunk veszi át ezt a szerepet, de előfordulnak olyan darabok is melyek kamerával vannak kiegészítve, így felvétel is készül.

Egyes zárak esetében még jelzést is kapunk, ha valaki áll az ajtónkban. Ehhez természetesen stabil internetes kapcsolat kell. Elvileg ezek az eszközök biztonságosak, de több olyan hír is szárnyra kelt, hogy bizonyos márkák könnyen heckelhetőek. Az okos megoldások ugyanakkor hasonlóak a riasztó és kamerarendszerekhez, viszont sokkal megfizethetőbbek. De valóban érdemes spórolni, és ezt a megoldást választani a valódi riasztórendszer helyett? Bizonyos esetekben igen, de vannak olyan helyzetek, amikor nem érdemes az olcsóbb végéről megközelíteni a problémát.

Drágább, de biztonságosabb!

Egy riasztórendszer kiépítése, és a távfelügyelet valóban drágább, mint az okos otthon rendszerek kiépítése, vagy egy okos zár. Az otthonunk esetében még akár meg is érheti az olcsóbb megoldás választani, viszont cégek esetében már más a helyzet. A céges ingóságok olyan értéket képviselnek, amit nem feltétlen érdemes kockáztatni, még akkor sem, ha a biztosító téríti a kárt lopás esetén. Ha kirabolják az irodát, és elviszik mondjuk az összes céges laptopot, akkor azt azonnal pótolni kell, hogy a munka tovább folyhasson.

De számos más ingóság eltűnése okozhat fennakadást egy cég életébe, ami akár a fennmaradását is kockáztathatja. Ilyen esetekben érdemes inkább a drágább, de biztonságosabb megoldást választani. A riasztórendszer kiépítés jó megoldás, főleg, ha távfelügyelettel azt is biztosítjuk, hogy betörés esetén azonnal érkezik valaki, vagy a cég biztonsági emberei vagy a járőrszolgálat.