Az arcmaszk és az érzékeny bőr esete

2022.02.26.Életmód

Az utóbbi években sokan észrevették, hogy arcmaszkkal élni új problémákat hozott magával: dermatitiszt. Ma már tény, hogy a maszk elzárja az arcunk felét, miközben magas páratartalommal és hővel rendelkező mikroklímát hoz létre, ami sokszor gyulladást okoz. Ha ráadásul soha nem jut friss levegőhöz az arc, akkor az érzékenyebb vagy zsíros bőrű embereknél a baktériumok elszaporodása miatt több probléma adódhat.

Valójában a maszk használata egyeseknél súlyosbította a már meglévő kórképeket, például az aknét, a rosaceát vagy az ekcémát. Még az is kiválthat allergiát, ahogy a maszk anyaga hozzádörzsölődik az archoz. Az orvosok azzal nyugtatják az embereket, hogy ezek enyhe kórképek, de azért jó, ha figyelünk rá.

Ajánlások érzékeny bőrre

Az arcmaszkok által okozott bőrgyógyászati problémák elkerülése érdekében egy kontaktbőrgyulladással és bőrallergiával foglalkozó kutatócsoport egy sor ajánlást javasol, amelyeket figyelembe kell venni:

  • Kerüljük a smink használatát.
  • Használjunk a bőrtípusunknak és életkorunknak megfelelő hidratáló krémeket.
  • Langyos vízzel és enyhe, illatmentes szappannal mossuk meg az arcunkat.
  • Váltsunk maszkot, ha egy adott típusnál problémákat észlelünk.
  • Mindig kerüljük a legirritálóbbakat.

Védjük a bőrt

A szakemberek azt javasolják, hogy a maszk használatakor olyan rutint kövessünk, amely segít a probléma javításában. Ehhez néhány megfontolást is kínálnak.

Az első a szigorú archigiénia fenntartása kifejezetten érzékeny bőrre kifejlesztett termékekkel. Napközben olyan fényvédők használatát javasolják, amelyek gátként hatnak a bőr és a maszk között. Ezek a termékek szerintük még mindig nélkülözhetetlenek, mivel továbbra is ellátják a feladatukat az arcot érő napsugarak ellen.

Ami a maszk elhelyezését illeti, jelzik, hogy a túl szorosan az arcra illesztett maszkokat meg kell lazítani, hogy a bőr levegőhöz jusson.

Az irritáció minimalizálása érdekében azt javasolják, hogy egy kis semleges vazelint kenjünk a támasztó területekre: fülek, orr… Éjszakára pedig elengedhetetlennek tartják, hogy az irritált területekre egy jó hidratáló krémet kenjünk lágyító termékekkel és gyógyító kenőcsökkel, hogy segítsük a sérült bőr helyreállítását.