Átfogó patkányvadászat indult Jakartában

2017.06.20.Életmód

Meglepő kezdeményezésről, egy komplett mozgalomról adott hírt Djarot Saiful Hidayat, Jakarta kormányzó-helyettese, aki elhatározta, hogy elég volt a patkányok jelenlétéből, valamint az általuk terjesztett súlyos betegségekből a városban, ezáltal egy átfogó patkányvadászat részeként kiirtják a környékről a rágcsálókat.

Jakartában évek óta komoly problémákat okoznak a patkányok, amelyek főként a halmozódó szeméttelepeken és a nyomornegyedekben rendkívüli mértékben elszaporodtak a városban. A kormányzó-helyettesnek egyébiránt többször is jelezték már a lakók a problémát, de mindaddig nem hitte el a jelentőségét, amíg saját maga nem találkozott egy hatalmas, szó szerint óriási egyeddel, aminek hatására vadászatot hirdetett a rágcsálókkal szemben.

Djarot egyébiránt mindenkit arra kért, hogy a patkányok elejtéséhez kizárólag legális dolgokat használjanak, így kerüljék a fegyvereket, nehogy megsebesítsenek másokat, és aki bemutat a hivatalban egy elejtett patkányt, az 400 forintnak megfelelő rúpiát kap cserébe. Mivel a városban óriási a szegénység, sokan rögtön felcsaptak patkányvadásznak annak érdekében, hogy minél több állatot ejtsenek el és mutassanak be a helyi tisztségviselőknél.

Habár más módszerekkel, de Új-Zéland is szabadulna a patkányoktól, így az ottani kormány bejelentette, hogy elindítanak egy projektet, aminek részeként 2050-re minden egyes patkányt kiirtanának az egész országból. A programot John Key, az ország miniszterelnöke jelentette be, aki kiemelte, hogy Új-Zéland lehet a világ első állama, ahol a megsemmisítési program részeként teljes egészében kiirtanák a patkányokat, melyek mellett a menyétektől és az oposszumoktól is megszabadulnának néhány évtizeden belül. Key szerint az a cél, hogy az országnak óriási károkat okozó rágcsálókat 2050-re teljesen kiirtsák Új-Zélandról.

A kormányfő elmondta, hogy a kérdéses állatfajok a betegségek és az egyéb károk mellett évente 25 millió őshonos madár elhalálozásáért tehetők felelőssé, miközben az oposszumok a legnagyobb tuberkulózis terjesztők, akik megfertőzik az ország tehénállományát a vírussal. A kormány egy komplett programot is kidolgozott már a cél elérésének érdekében, aminek részeként nemcsak együttműködnek a helyi közösségekkel, hanem komoly támogatások és befektetések is indulnak a témában.

Támogató: eurokartevoirtas.hu