Április 1. Seobaglyak és Bolondok napja – az eredet

2011.04.06.Vicc - Humor
[singlepic id=23 w=90 h=240 float=left]Elég érdekes gondolatláncot dekralál ez a cím csupán az elolvasása után is. Április 1-ről mindenkinek a vicc, humor, paródia és a Bolondok jutnak az eszébe. Ha számításba vesszük, hogy a seobaglyak is egy tréfás szó, melyre számtalan tréfás történet született, akkor vajon hogyan viszonyulnak a seobaglyak az idei év április 1-éhez? A cikkben elolvashatod a bolondok napjának eredetét is.

Április 1. – A Bolondok és a seobaglyak napja.

Joggal nevezhetük tehát a saját napjának az április 1-ét. Tréfás sztorik, vicces videók, bolondos dallamok (és ez most nem a Tapsi-Hapsi), és megannyi érdekes és szórakoztató bejegyzés, cikk, mutatvány keletkezett az elmúlt 1-2 hónapban. Ezt pedig magának a seo versenynek köszönhetjük, mely január 17-én startolt el. A verseny így, hogy mindjárt áprils 1-je, a végéhez is egyre gyorsabban közeledik, melynek dátumát is ismerjük: április 17.

Érdekes babona és hagyomány ez az április 1. Honnan ered, mitől maradt ránk? Egy biztos, most már a seobaglyak is belopták magukat a történelembe, és a Bolondok napjára is.

Április 1. eredete – honnan ered a bolondok napja?

Egyes tudósok a bolondok napjának az eredetét egészen a régi Franciaországra vezetik vissza. Itt ugyanis régen, ezzel a nappal, vagyis április 1-jével kezdődött egy naptári év. Ez pedig arra ösztönözte az akkori népet, embereket, hogy megajándékozzák egymás. Így minden április 1. az ajándékozás napjáról szólt. Míg nem közbelépett IX. Károly király, az akkori király, aki 1564-ben az év első napját át tette január 1-jére.

Mivel nem mindenki engedheti meg magának, hogy egy évben kétszer ugyanazért az alkalomért ajándékozzon, így kezdett átalakulni a történet. A remek ajándékok helyett elkezdtek tréfás, vicces, humoros és szórakoztató ajándékokat adni egymásnak az emberek. Mivel korábban hamis évkezdésnek bizonyult ez a nap, így hamis ajándékkal „ünnepelték”.

A legérdekesebb és egyben legkiválóbb, legkreatívabb bolondos tréfát XIV. Lajos találta ki, az akkori francia király. Egy márkit szemelt ki a tréfájához, akitől az éj leple alatt elcsente ruháit, majd szűkebbre varratta szabóival. Másnap a márki riadtan vette tudomásul, hogy hirtelen kövér lett, nem tudta mire vélni, és valami komoly, halálos betegség tudatával orvoshoz fordult. Az orvos elküldte a gyógyszerészhez egy gyógyszer megnevezésével, amire a következő szöveg volt írva:

„Accipe cisalia et dissue purpunctum”

Ami magyarra, értelmesen lefordítva a következőt jelent: Fogj egy ollót és vágd fel a mellényedet.

Nos, most már tudjuk, honnan ered az április 1., vagyis a Bolondok napja :)