Amit az arapapagájokról a legtöbben nem is tudnak

2023.09.04.Életmód

A papagájok családja rendkívül változatos, de az a faj, amelyiket szinte mindenki felismer, az az arapapagáj. Az arapapagájokat már több mint száz éve tartják házi kedvencként, ami nem is csoda, hiszen amellett, hogy rendkívül dekoratívak, intelligenseke és szórakoztatóak.

Az arák nagyon különlegesek, mindegyik példánynak más-más személyisége van, és nagyon ragaszkodóak tudnak lenni a gazdáikhoz. A tartásuk azonban nagy kihívás, már méretükből adódóan is, de különleges társunkká válhatnak, ha megfelelően gondoskodunk róluk. Van néhány érdekes tény róluk, amelyeket a legtöbben talán nem is tudnak.

Érdekességek az arapapagájokról

A legnagyobb papagájfaj: a világon több mint 370 féle papagájfaj létezik, melyek között az arapapagáj a legnagyobb, súlya akár a 2 kilót is elérheti. A jácint ara a legnagyobb arafajta, mely a csőrétől a farkáéig akár 1 méter hosszú is lehet, a szárnyfesz távolsága pedig elérheti a másfél métert.

Ara fajták sokfélesége: rengetegféle arafajta létezik, vannak kisebbek és nagyobbak is, a legkisebb például alig 30 cm-es.

Sokáig élnek: a papagájokról alapvetően tudható, hogy nagyon sokáig élnek, ezért mindenképp fontos, hogy jól megfontoljuk, hogy ők-e az ideális állatok a számunkra. A kisebb fajok 20-40 évig is elélnek, na de egy arapapagáj ennél sokkal hosszabb életű is lehet. A kék és arany arák átlagos életkora 60 év, de egyáltalán nem ritka, hogy egy ara akár 80 évet is megélhet, tehát akár egy életen át is a társunk lehet.

Hibrid arákat is lehet tenyészteni: a természetben is előforduló arafajtákon túl ma már számos hibrid arafajta is létezik, melyeket egyébként tenyészteni is lehet. Sokan persze ezt ellenzik, hiszen olyan fajtákról van szó, amelyek a természetben egyáltalán nem léteznek.

Akár egy kókuszt is fel tudnak törni: az arák csőre rendkívül erős, egyes fajták, mint például a jácint arák csőre pedig annyira masszív, hogy még egy kókuszdiót is képes feltörni. Ez persze nem jelenti azt, hogy agresszívek lennének. Az arák hihetetlen erejük ellenére rendkívül szelíd jószágok, főleg ha kicsi koruktól fogva gondozzák őket. Persze lehetnek agresszívek is, melyet okozhat hormonális változás.