Alakítsunk ki zöld irodát!

2014.05.23.Életmód, Hasznos Tippek

Életünk legnagyobb részét legtöbben egy irodában ülve töltjük, sokszor nem is csak 8 órát, ahogy a sláger szól. Rengeteg cikket olvashatunk arról, hogy milyen káros hatásai vannak az irodai életnek, nézzük meg egy picit ennek napos oldalát, vagyis inkább azt, hogy hogyan tehetjük egészségesebbé a munkával eltöltött napjainkat. Ez nemcsak testünknek tesz majd jót, hanem környezetünknek is, sőt a cég költségvetésének is, hiszen sok esetben a környezetbarát megoldások sokkal olcsóbbak, mint szintetikus társaik.

A legalapvetőbb, amit általában észre sem veszünk: az iroda levegője

Az iroda levegőjének minőségét számos tényező befolyásolja: a levegő hőmérséklete, a páratartalom, a bent található bútorok, fűtési-hűtési rendszerek, sőt, a kipárolgások is (festékekből, ragasztókból áradó vegyi anyagok). Nagyon egyszerűen javíthatjuk a levegő minőségét, amely az agy oxigénellátásának következtében a munkateljesítményünkre és munkakedvünkre is hatással van. Első sorban tartsuk optimális hőmérsékleten a levegőt, mindig az évszaknak megfelelően. Ez nyáron 24, télen pedig 20 fok körüli hőmérsékletet jelent. Légkondícionálók helyett jóval olcsóbb és egészségesebb megoldás a kis időközönként történő szellőztetés; itt a hangsúly a gyakori rendszerességen van. Valamint tartsunk minél több szobanövényt a helyiségben, hogy folyamatos legyen az oxigéntermelés, hozzájáruljon a páratartalom fenntartásához, és javítsa hangulatunkat.

Takarékoskodjunk az energiával és a vízzel

A fűtést mindig csak akkor és ott használjuk, amikor és ahol arra valóban szükség van. Érdemes megvizsgálni, hogy az iroda fűtése csak akkor megy-e, amikor munkaidő van, vagy feleslegesen éjjelente és a hétvégeken is? Valamint az épület hőszigetelésének esetleges korszerűsítése is nagyban, hosszútávon hozzájárul a hűtés-fűtés optimális működtetéséhez.

A világítás használata is tökéletes lehetőség a spórolásra és környezetünk védelmére egyaránt. Figyeljünk arra, hogy amennyire csak lehetséges, a természetes fényt használjuk mesterséges világítás helyett. Célszerű külön kapcsolható fényforrásokat alkalmazni, hogy ha szükség esetén mégis felkapcsoljuk, így kisebb egységenként tudjunk világítani: ez szintén minimálisre csökkentheti az energiafogyasztást. Boltokban rengeteg lehetőség nyílik ma már olyan izzók megvásárlására, amelyek energiafelhasználás szempontjából igazán hatékonyak. Valamint tökéletesen alkalmazható az egyik legegyszerűbb elv is: ha nem használjuk a villanyt, kapcsoljuk le.

A vízhasználat csökkentésére szuper megoldás, ha a csapokat, csöveket rendszeresen karban tartjuk, és megakadályozzuk például egy-egy csőtörés kialakulását. Ma már léteznek úgynevezett csappöccök, amelyek beszerelésével akár 85 %-al mérsékelhető a vízhasználat mennyisége. Érdemes olyan tartályokat használni a helyiségekben, amelyek rendelkeznek vízmennyiség-szabályozóval, így jelentősen csökkenthető a vízfogyasztás, valamint a munkahelyi költségek is.

Nagy hangsúly a takarításon

Ma már rengeteg olyan tisztítószert lehet kapni boltokban, bioboltokban, amelyek vegyszermentesek, tehát nem tartalmaznak az emberre és a környezetre káros anyagokat. Ezek egy része ráadásul filléres összegekért megvásárolható, sőt bátran alkalmazhatjuk az irodában akár az otthonunkban kifejlesztett, jól bevált házi praktikáinkat is. És persze célszerű a tisztítás során vegyszermentes technológiát alkalmazni, nemcsak környezetünk, hanem a magunk védelmében is.