A szórt PUR habos szigetelés legfontosabb tulajdonságai

2016.08.26.Életmód

Aki igazán hatékony tetőszigetelést szeretne magának, ezzel csökkenteni a rezsiköltséget, annak érdemes elgondolkodnia a szórt PUR habos szigetelésen, ami jelenleg ezen a területen az egyik, ha nem a legjobb alternatíva, ha télen és nyáron egyaránt megfelelően kellemes hőmérsékletet szeretnénk elérni otthonunkban.

Mivel egy viszonylag új technológiáról van szó, ezért nagyon sokan nem tudják, hogy mit is várhatnak abban az esetben, ha PUR habos szigetelést alkalmaznak például tetőtérben vagy tetőszerkezet esetén, éppen ezért összegyűjtöttük ennek a módszernek, illetve eljárásnak a legfontosabb tulajdonságait.

A szórt PUR habos szigetelés legalapvetőbb tulajdonságai

A PUR hab egyik legnagyobb előnye és sajátossága alighanem az, hogy illesztésektől és varratokról mentesen, egy összefüggő rétegként hordhatjuk fel az egész felületre, ezáltal olyan kimagasló hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkezik, ami lényegében páratlanná teszi a többi szigetelőanyaghoz mérten. Mindemellett képes ellenállni a víznek, így páradiffúziója is egészen elhanyagolhatónak tekinthető, ami sok esetben óriási előny, elegendő csak a folyton beázó tetőszerkezetekre gondolni, amelyek esetében a szigetelés itt nem szívja magába a vizet, éppen ellenkezőleg, taszítani fogja.

A PUR habos szigetelés ezen túlmenően rendkívül sokoldalú felhasználhatósággal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy szinte bármilyen felületen nagyszerűen alkalmazható, legyen az akár pala, tetőcserép, tégla, fa vagy akár fólia, a határ itt a csillagos ég. Felhordható teljesen függőleges felületekre, sőt a plafonon is nagyszerűen ragad, és mivel nyúlékony masszaként kerül felhordásra, ezért bármilyen kis hézagba képes beszivárogni, így tökéletesen és teljesen képes megakadályozni a levegő áramlását, miközben a kritikusabb, nehezen hozzáférhető helyeken is könnyedén alkalmazható. Nagy szilárdságának köszönhetően ez a szigetelési eljárás kiválóan terhelhető, padlón elhelyezve még a lépésektől sem esik össze, mindeközben súlya egészen elhanyagolható.

Ezt a típusú szigetelést ráadásul nagyon gyorsan kivitelezheti egy gyakorlott brigád, és mivel képes ellenállni a víznek, ezáltal nem csak a páralecsapódást tudja teljesen megszüntetni, hanem képes ellenállni a gombáknak és a penészeknek is – ezzel kizárva az ezek által okozott vagy előidézett káros hatásokat. A közhiedelemmel ellentétben a PUR habos szigetelés nem tartalmaz egészségre káros alapanyagokat, hovatovább nagyon könnyedén mosható és tisztítható is, miközben tűzveszélyesség szempontból is B2-es besorolással bír, avagy önkioltó tulajdonságokkal rendelkezik. A kőzetgyapottal ellentétben kiváló alakmegtartó képességgel bír, mindemellett pedig 15 év feletti várható élettartammal rendelkezik, ami kis túlzással páratlan a szigetelőanyagok körében, pláne úgy, hogy a többséggel ellentétben hatékonyságából sem veszít élettartama során.

A PUR habos szigetelés feltételei

Habár a PUR habbal történő szigetelés szinte bármilyen felületen és körülmények között alkalmazható, bizonyos feltételeknek adottaknak kell lennie ahhoz, hogy ezt az anyagot megfelelően fel lehessen vinni a kiválasztott felületre. Ilyen többek között a 14 Celsius fok feletti hőmérséklet, ami természetesen a felhordást és a száradást követően már nem lesz lényeges, a szigetelőanyag ugyanis akár a legnagyobb mínuszokat is képes kibírni. Ezen túlmenően ajánlott, hogy a felület száraz legyen, mindemellett pedig mentes a zsírtól és az olajtól, hovatovább a portól. Habár ezeken a felületeken is megtapad a PUR hab, ellenben tartása ilyenkor megkérdőjelezhető. Fontos még továbbá, hogy szélvédett helyen történjen a felhordás, és amennyiben például külső tetőfelületen történik a folyamat, akkor legfeljebb 10 km/h-át meg nem haladó szélerősséggel kell számolni.