A szexterápia segíthet a pároknak a problémák és a kapcsolat javításában

2022.01.03.Életmód

A szexuális egészség része az általános érzelmi és fizikai jólétnek. De ha valaki szexuális problémával küzd, akkor valószínűleg az utolsó dolog, amit szeretne, az, hogy beszéljen róla. A szégyent leküzdve pedig igen jó eredményeket lehet elérni a szexterápiával, melynek alapvető célja, hogy a szexuális problémák mélyére hatoljon és visszafordítsa azokat.

Az EverydayHealth összefoglaló cikkében eloszlat pár tévhitet a terápiával kapcsolatban. Egy ilyen terápia nem sokban különbözik a pszichológiai tanácsadás más formáitól, tehát egyfajta pszichoterápia, semmi deviáns vagy perverz dolog nem történik a zárt ajtók mögött. A viselkedést vizsgálja meg a szakember, megpróbálja értelmezni és megoldást találni rá.

Dr. Drogo Montague, az ohiói Cleveland Clinic urológusa szerint a terapeuta segít feldolgozni azokat az érzelmi problémákat, melyek hozzájárulhatnak a szexuális problémákhoz, például a merevedési zavarokhoz.

Ha például a teljesítményszorongás a probléma, akkor ennek feltérképezése után a szakember megtanítja a párt arra, hogy hogyan hozzanak létre nyílt kommunikációs vonalat a szexuális vágyak és igények megvitatására. A párkapcsolati stresszt okozó problémák is feltárhatók így.

Milyen esetekben lehet szükség szakemberre? Például szexuális trauma vagy támadás esetén, ilyenkor érdemes először egy egyéni terápián részt venni, hogy az érintett maga birkózzon meg a problémával, majd szükség szerint bevonható a partner is.

Gyakori ok, hogy a partner szexuális unalmat tapasztal, ebben az esetben is jobb először az egyéni terápia, ilyenkor az ember jobban meg tudja érteni önmagát és saját szexualitásának működését is. A kényszeres szexuális viselkedés is kezelhető a terápia során, az ilyen ember érzelmek széles skáláját élheti át, félelmet, szorongást, szégyent.

A személyes érzelmi tapasztalatok kezelése pedig fontos, és ideális esetben ez a partner bevonása előtt már megkezdődik. A terápiára szükség lehet az egyik partner hűtlensége esetén is, ilyenkor is lehet közösen dolgozni ezen.