A szerelem kémiája és mágiája

2014.11.25.Életmód

A szerelem keletkezésének témája valószínűleg megosztja az emberek véleményét. Vannak, akik a romantika világához illő sorsdöntő találkozás gyújtópontjának tekintik és vannak, akik – a tudomány tapasztalati eredményire alapozva – pusztán a hormonok fokozott működéseként magyarázzák, így pusztán ezek áldozataiként töltjük be fajfenntartó szerepünket.

A kezdet – az első hónapok

Bármelyik nézőpont is áll hozzánk közel, egy biztos: még az ifjúkori szerelem megtapasztalása előtt, születésünk után hosszú hónapokon át a szeretet érzése létfontosságú az életben maradásunkhoz. Kísérletek igazolják, ha ezt a csecsemő nem kapja meg kellő mértékben, képtelen lesz egészségesen fejlődni, sőt drasztikus esetben ennek hiánya a halálhoz is vezethet. Úgy tűnik, akár a szeretet akár a szerelem meglétéről beszélünk, mindkét irányból a faj fennmaradásához jutunk.

Hormonoktól fűtött testkazán

Ugyanilyen intenzív élmény a szerelem első hónapjainak mámoros vágyvasútján ülni, melyet a szerelem kialakulásáért felelős megemelkedett hormonszintnek köszönhetünk. A megismerkedés után, az idő múlásával ez a szerelemtartály apadni kezd, és átveszi a helyét a bizalom és a kötődés fázisa, melyet az oxitocin hormon vált ki. Az oxitocin lenne a felelős a tartós kapcsolatok kiépüléséért? Don Juan, a XIV. századbeli spanyol monda hőse azonban a természet törvényeit követte, hogy minél gyakrabban adhassa át az örökítő anyagát. A gyönyör határtalan élvezőjeként a szerelem múló pillanata mellett tett örök tanúbizonyságot, és a kötődésért felelős hormonokra rácáfolva nem választotta a hosszú együttélés biztonságát.

A szerelem: döntés

Akárhonnan is nézzük, a rendszer működőképes. A természet tökéletesen megalkotta testünk kémiáját, hogy a legfontosabb törvény, az élet biztosítva legyen. Hiszen oxitocin szabadul fel a baba világrajövetelekor is, illetve a szoptatáskor az anyatejjel is ezt a hormont szívja magába, így a kötődés kémiája gondoskodik rólunk életünk legfontosabb szakaszaiban, hogy létünk biztosítva legyen. A szabad döntés jogán mi pedig dönthetünk arról, hogy miképpen tekintünk arra az először furcsa érzésre, amiről azt mondjuk, mintha pillangók röpködnének a hasunkban.