A stressz a szexuális életedre is hatással van

2022.04.05.Életmód

Munka, megbeszélések, gyerekek, kötelezettségek. A mindennapok rohanó élete azt jelenti, hogy néha tudtunkon kívül elhanyagoljuk a párunkkal való kapcsolatunkat. Ez a szüntelen nyüzsgés stresszt okoz, ami negatívan befolyásolja a szexuális kapcsolatokat.

Honnan tudom, hogy stresszes vagyok-e?

Az egyik lépés, hogy a stressz ne befolyásolja a kapcsolatodat, a korai felismerés, de tudnod kell, hogyan kell ezt megtenned. A stressznek negatív felhangja van, amit egy kis figyelmességgel gyorsan ki lehet szűrni.

Fizikai tünetek: túlzott izomfeszültség, fogcsikorgatás, gyakori megfázás vagy fertőzések, allergia, székrekedés, hasmenés, súlyvesztés vagy túlsúly, hiperventilláció, szédülés, pánikrohamok, fizikai fáradtság, erekciós problémák.

Kognitív tünetek: képtelenség koncentrálni vagy egyszerű döntéseket hozni, halogatás (nem vállalunk felelősséget, halogatjuk a dolgokat, amiket meg kell tennünk, és amikről tudjuk, hogy meg kell tennünk), memóriavesztés, túlzott aggódás, negatív gondolatok.

Érzelmi tünetek: könnyű sírás, ingerlékeny lenni, túlzott türelmetlenség, hangulatváltozások tapasztalása, védekezőnek lenni, a motiváció hiánya, düh, frusztráció.

Érdemes szeretkezéssel levezetni a stresszt?

A szakértők szerint, bár a stressz negatív hatással van a szexre, azonban az orgazmus természetes anxiolitikumként hat. Viszont van a férfiaknak egy nagyon kis százaléka, akiknél a stressz kényszeres szexuális viselkedést válthat ki, és ezekben az esetekben ez negatív hatással lehet a szexuális egészségükre.

A szex nagy segítség lehet a feszültség levezetésében és a partnerrel való kapcsolatteremtésben, amennyiben nem jelent kötelezettséget, és nem válik olyanná, ami nyomást gyakorol a párra. A kielégítő szexuális egészség nélkülözése viszont káros hatással lehet a kapcsolatokra, és akár más társas kapcsolatokra is átterjedhet. Ezért a szakértők azt tanácsolják, hogy mindenki kérjen segítséget a probléma megoldásához, hogy az ne váljon hosszú távon betegséggé.