A Seobagoly többesszáma a Seobaglyak?

2011.02.10.Seobaglyak verseny
[singlepic id=1 w=320 h=80 float=left]Ez egy roppant érdekes és találó kérdés. A megválaszolása nem egyszerű. Ugyanis először azt kell tisztázni, hogy mi a jó fene az a Seobagoly. Aki jártas az Interneten, foglalkozik keresőoptimalizálással, neki nyilván való, és nem ismeretlen szó a SEO. Ez idáig meg is van az egyébként összetett szó elejének értelmezése. Összetett egyáltalán? Erre később visszatérünk.

Seo és Bagoly, avagy Seobagoly?

Előző bekezdésünkben azt állítottuk, hogy a Seobagoly összetett szó, és ennek értelmében leírtuk első szavának jelentését. A betűsor második, értelmezhető része maga a Bagoly. Ezt is ismerjük, a kis óvodás is tudja, hogy egy éjszakai állatról van szó, ami nappal alszik, az éj lepje alatt pedig vadászik, tulajdonképpen ekkor él. Ez mind szép és jó. De egyrészt mi köze van ennek a 2 szónak egymáshoz? Másrészt, miért különítjük el, és miért nevezzük összetett szónak?

Olyan dolog ez, mintha a „vasaló” szavunkat is szét akarjuk bontani. Hiába van benne a ló, a vas, vagy a vasal, ezeknek semmi közük egymáshoz, és egyben leírva a szót, egy új jelentést kapunk. Nos, ugyanez a helyzet a Seobagollyal is. Ne akarjuk ketté venni, mert egy teljesen új, és más jelentése van ennek a szónak, így önmagában is. Tehát van a seobagoly és kész, ennyi, semmi több.

Térjünk a tárgyra: Seobaglyak vagy Seobaglyok?

Na itt ugrik a majom a vízbe. Hiszen, ha ismerjük a magyar nyelvtant, és ismerjük a bagoly szót, vele együtt megtanuljuk már gyermekkorunkban annak ragozását, képzését is. Már pedig a bagoly többeszszáma a baglyok, és nem a baglyak. Akkor mégis hogyan lesz a seobaglyokból seobaglyak? A válasz oly egyszerű, mint a pinty. Az előzőekben kitárgyaltuk, hogy a Seobagoly, az nem összetett szó, hanem egy új jelentésű csak önmagában értelmes, magyar szó. Ebből következik, hogy nem úgy kell képezni a többeszszámot, mintha Bagolyról beszélnénk, hanem úgy, mintja Seobagolyról.

A válasz és a megoldás tehát itt van.

A SEOBAGOLY többesszáma a SEOBAGLYAK!

Remélem, eme kis irománnyal most már mindenkinek tiszta, hogy miért így hívjuk, és miért ez a 2011-es év seo versenyének kulcsszava.