A seobaglyak kihaltak a dinoszauruszokkal?

2011.01.19.Seobaglyak Története
[singlepic id=1 w=320 h=80 float=left]Igen. A tudósok eddig úgy tudták, hogy a dinoszauruszok kihalásával a seobaglyak is kihaltak. Mintegy 65 millió évvel ezelőtt, amikor a dinoszauruszok eltűntek a Föld színéről, akkor a seobaglyak is elpusztultak. Igen kistermetű, csupán néhány centis madárról van szó, aminek tollazata is érdekes. Vélhetően kellemes, sípoló hangot adtak ki. A baglyokhoz hasonlóan éjjeli életet éltek, de nem vadásztak, hanem magvakat ettek. Csapatokban kutatták fel az élelmet és testvériesen meg is osztották egymással.

Most azonban vadonatúj kutatási eredmények azt bizonyítják, hogy mégsem tűntek el, hiszen Magyarországon is megtalálhatóak. A 19. század első felében felröppentek olyan hírek, miszerint egy új bagolyfajtát fedeztek fel a tudósok, de a kutatók egy része úgy gondolta, hogy nem új fajjal van dolguk, hanem a dínók világából jól ismert seobaglyakat találták meg. Akkor elvetették ezt a feltételezést és új fajként regisztrálták az egykori bagolyhoz oly hasonló madarat.

Most, a 21. században ismét előkerültek a hírek, hogy Miskolc környékén csupán néhány centis madárkák röpdösnek. A kutatók nagy erőfeszítéseket tettek, hogy a jól rejtőzködő pici állatokat megfigyelhessék és tanulmányozzák. Az eddigi adatok arra engednek következtetni, hogy a dinoszauruszok világából jól ismert seobaglyak nem haltak ki, hanem nagyon is élnek, méghozzá itt, Magyarországon.