A nyomda és a nyomtatás fejlődése

2018.03.02.Életmód

A nyomdák kialakulását a folyamatos fejlődés és az újítások jellemezték. A nyomdák legelején még a monoszedést alkalmazták, ilyenkor pedig a szedi egyesével vette ki a betűszekrényből a használni kívánt betűket. Innen azonban hirtelen nagy változások vették a kezdetüket és ma már el sem tudnánk képzelni, hogy ilyen lassan és nehezen nyomtassunk ki valamit. Az idő elteltével már nem csak egy-egy betűt, hanem egy teljes sort öntött ki a szedőgép a betűfémből. Ez volt a sorszedéses módszer, mely sokkal hatékonyabbnak bizonyult így hamar el is terjedt ebben a világban.

A nyomdák kialakulása előtt nagyméretű fatáblákra faragták a szövegeket és rajzokat. Ezután aztán a nyomda fejlődésében megjelent a magasnyomás, ennek elvén pedig több más eljárás is működött. A nyomda és a nyomtatás alkalmazásaiban megjelent korszerű technológiák, hatalmas teret nyitottak az emberek számára. Az eltérő módszerek, a folyamatosan megjelenő innovatív eljárások pedig pozitív hatással voltak más területekre is.

Hogyan működött a mélynyomtatás?

A nyomda fejlődésében megjelent az ofszet nyomtatás, ez pedig mára a legnépszerűbb technológiák közé tartozik. Ennél a módszernél a nyomóforma 0,1-0,5 mm nagyságú volt, vastag és kemény kopásálló alumíniumlemezből készült, melynek egyik felét elektrolízissel, oxidréteggel alakították ki.

Erre a rétegre ezután felvittek egy fényérzékeny réteget is, ez lehet pozitív vagy negatív működési is, melyet konzerválnak, ennek köszönhetően pedig megőrzi a vízszerető tulajdonságát. Működéskor a forma egy gumiréteggel bevont hengerrel érintkezik, így kerül a festék a papírra. Ezért ez a módszer egyértelműen a közvetett eljárások közé tartozik.

Mélynyomtatáskor réz anyagot használtak. A nyomóelemek működés során belemélyedtek a formába melyeket festékkel töltöttek meg, a felesleges festéket pedig egyszerűen lehúzták róla. Az ilyen fejlesztések tették lehetővé a professzionális nyomatok térhódítását. Ezeknek a csúcsteljesítményű gépezeteknek köszönhetően, kiváló minőségű, egyedi tervezési plakátok, névjegykártyák, naptárak, poszterek készülhettek el.

Forrás: korrektnyomda.hu