A megfelelő falszín kiválasztása nem is olyan egyszerű

2022.10.01.Hasznos Tippek

A falfesték színének kiválasztásakor több tényezőt kell figyelembe venni, mint például a helyiségbe bejutó természetes fény intenzitása, a tér mérete, a világítás típusa és a helyiség típusa. Ha megvizsgáljuk ezeket az elemeket, sokkal könnyebb lesz színt választani már a költözés előtt. Ha például egy variosip.hu készházat vásárolunk, akkor szinte minden fehér lesz benne, úgyhogy jöhet a családon belüli színháború.

Az El mueble szerint, ha valamelyik szoba kicsi, akkor a legjobb, ha nem túl intenzív színeket választunk. Ilyen esetekben mindig jobb, ha inkább hűvös árnyalatokat keverünk ki, mint melegeket. Ha egy kis csavart szeretnénk belevinni és egy kicsit feltűnőbb színnel festenénk, akkor a legjobb, ha az ablakokkal átellenben festünk, mivel így visszatükröződik rajtuk a napfény, és sokkal világosabbnak fognak tűnni. Azonban nemcsak az ablakok mérete, hanem az is fontos, hogy mennyi fény jut be a helyiségbe.

Figyeljünk a napfényre

Ha a nap több órán át süt, akkor választhatunk sötétebb színeket. Amennyiben közvetlen napsugár helyett csak világosság van a térben, akkor maradjunk a semleges árnyalatoknál. A természetes fény mellett a helyiségben lévő világítás típusa szintén kulcsfontosságú tényező, amikor a színeken gondolkodunk. Például egy meleg vagy hideg színt még melegebbé lehet tenni azonos tulajdonságú LED-es világítással. Eközben a halogén reflektorok fehér fényt biztosítanak, amely kiemeli a tónusokat.

Bár nincsenek minden térre vonatkozó színszabályok, fontos figyelembe venni a tér jellegét; egy fürdőszobában gyakran a nyugalmat és tisztaságot sugárzó színek a kedvencek; egy nappaliban kísérletezhetünk két színű falakkal, hogy kiemeljünk egy elemet; míg egy dolgozószobában a legjobb, ha egy stimuláló színt használunk, például mélyzöldet vagy mustárt.

Végül mindent az ízlésünk határoz meg. A kedvenc lakberendezési trendünk segíthet kiválasztani a legjobb színeket. Ha például kevésbé zsúfolt tereket szeretnénk, akkor a minimalista vagy skandináv stílust tudjuk alkalmazni, hűvös, világos színekkel.