A kötés 6 csodálatos előnye az egészségére

2022.01.28.Hasznos Tippek

A kötés – bármelyik létező technikával – amellett, hogy szórakoztató tevékenység, számos fizikai, mentális és szociális előnnyel jár. Sok tanulmány szól a kötés egészségre gyakorolt pozitív hatásairól, de megkérdezhetjük akár a kötőket is.

Milyen előnyei vannak a kötésnek?

  1. A kötés boldogságot generál, növeli az önbecsülést, a jó közérzetet és megváltoztatja a hangulatot. Mint minden kreatív tevékenység, ez is táplálja a képzeletet, a művészi oldalt, a gyakorlati oldalt és a „jól végzett munka” fogalmát, ezért olyan magával ragadó a kötés és a horgolás!
  2. A kötés tanulása és tanítása együtt jár a nyugalom állapotával, fejleszti a türelmet, és növeli a hasznosság és a társadalomba való beilleszkedés érzését.
  3. A kötés vagy horgolás csökkenti a magányt és az elszigeteltséget, miközben erősíti a személyes kapcsolatokat. E hobbi megosztása nagyon különböző embereket köt össze mind helyben (például a fonalboltokban, kávézókban), mind világszerte (például a Facebook-csoportokban).
  4. A bizonyítékokon alapuló kutatások szerint a kötés csökkenti a vérnyomást, lassítja az időskori demenciát, segít megelőzni az ízületi gyulladás tüneteit és eltereli a figyelmet a krónikus fájdalomról. Az öltések számolása, a kezek összehangolása, a fonal átadása serkenti az agy logikai részét és fejleszti a motoros készségeket.
  5. Az érzelmi és mentális egészség szempontjából csökkenti a stresszt, a szorongást és a depressziót. A kötés ugyanis az olyan tevékenységekhez hasonlóan, mint a jóga, elősegíti a relaxációt, a koncentrációt és a meditációt. Nem kell többé stresszelnünk a mindennapos bajok és gondok miatt, hanem kikapcsolódhatunk egy kicsit.
  6. Mindenki tud kötni

Végül, MINDENKI tud kötni, a gyerekektől az idősekig, balkezesek és jobbkezesek… a kötésnek nincsenek határai. Kötögessünk, ahol és amikor csak akarunk, mindenféle anyagból. És persze a kötő büszkén viseli a kezeivel készített ruhadarabokat és kiegészítőket. Mi mást kívánhatnánk még egy hobbitól?