A gyenge beton felújítása

2021.04.30.Hasznos Tippek

Amikor a technológiai előírások betartása nélkül készül el egy betonpadló, akkor pár év múlva porladni kezd, a cement kopik, egyre több kavics kerül elő, amik néha szó szerint kifordulnak a talajból. Minél több idő telik el, annál jobban látszik, hogy a felújítás egyre közelebb van.

Tipikus hiba a halogatás, amivel azt érjük el, hogy a karbantartás költsége a duplája legyen. Nagyon fontos, hogy idejében észre vegyük az árulkodó jeleket, és költséghatékonyan újítsuk fel a csiszolt betonpadlót.

Tipp: Padlócsiszoló és polírozógépek

Ha el akarjuk kerülni a későbbi karbantartást, akkor a kulcs a megelőzésen alapul. A betonpadlónál a legfontosabb, hogy milyen arányban tesszük bele az összetevőket. Ez az arány okolható a későbbi porlásért, ami több tulaj életét keseríti meg minden évben.

Amikor elkészítjük a betont, akkor kerülni kell a túlvizezést, és figyelni arra, hogy ne késsünk el a besimítás utáni utóvizezéssel. A párazáró folyadék is gyakran elfelejtődik, pedig a költsége minimális lenne, és a végső szilárdsághoz is sokat tesz hozzá.

A felújítás fajtái

Ha elkéstünk a megelőzéssel, és csak a felújítás marad, akkor több lehetőség közül választhatunk, azonban nem mindegy, hogy ipari méretekben vagy inkább lakásszinten gondolkodunk. Az ipari aljzatnál szükség lesz a betonmarásra, majd utólagos betoncsiszolásra. Ezt mindig a betonszilárdító felvitele követi. Amennyiben nagyobb a probléma, úgy a betoncsiszolás után először glettelni kell a hibákat, és szükség lesz a csiszolást követő polírozásra is. Ehhez mindig jó minőségű beton kell, ellenkező esetben nem tudjuk felújítani.

Ha a probléma lakásokban, bevásárlóközpontokban vagy más nagyobb helyiségekben történik, akkor első lépés a betonfelület átmaratása. Ezt mindig csiszolni kell, és utána az önterülő vékony padló terítése következik. Ide tartoznak azok a megoldások, amikor kültéren dolgozunk, például parkolókban vagy udvarokban. Ebben az esetben új aszfaltréteget kell felhúzni, felesleges lenne a réseket javítgatni.

Ebből is látszódik, hogy jobban járunk, ha minőségi padlót rakunk le, elkerülve az utólagos javításokat.