A cégalapítás első lépései

2019.01.28.Hasznos Tippek

Manapság egyre többen gondolják úgy, hogy érdemes saját vállalkozásba fogni. Ez köszönhető a kedvező gazdasági helyzetnek és a számos pályázatnak és programnak is, ami segít elindulni a vállalkozóvá válás rögös útján. Egy társaság bejegyzése nem olyan bonyolult dolog, mégis érdemes egy hozzáértő szakértőhöz fordulni, aki képes levezényelni számunkra a fontosabb feladatokat. Ezt egy céges területre specializálódott jogász örömmel megteszi.

A cég megalapítása után azonban még nem tér véget a feladatunk és egy másik szakemberre is szükségünk lesz, ő pedig nem más mint a könyvelő.

Ezekről a dolgokról se feledkezzünk meg cégalapítás során

Az egyik legfontosabb dolog, hogy mi legyen a cégünk neve. Azonos nevünk nem lehet, már bejegyzett céggel és megtévesztésig hasonló sem. Azonban fontos tudni, hogy egy üzlethelyiség vagy a webáruház nevünk lehet ettől teljesen eltérő is, így csak minimális jelentősége van. Fontos azonban, hogy hová jegyezzük be a cégünket, így a központi ügyintézés helye mindig egy saját tulajdonú ingatlan legyen. Ez lesz a vállalkozásunk székhelye.

Egyszerűbb esetben a vállalkozásunk alapításánál nem szokott bonyodalmat okozni a kérdés, de egyes esetekben lehet, hogy egy cég vagy vállalat a mi cégünk társtulajdonosa is, ezt a kérdéskört érdemes velük megvitatni, hiszen számos iratra lesz tőlük is szükségünk az alapításhoz.

A cég vezetőségét betöltheti egy munkavállaló vagy egy megbízott is. El kell döntenünk, hogy milyen jogviszonyban legyen a társasággal, hiszen ez nem csak az alapításnál, a könyvelésnél is fontos momentum lesz a későbbiek során. A cégalapításhoz általában tőkére is szükségünk van, ám a tőke nem csak pénzbeli lehet, ebben az esetben pedig külön szabályokat is figyelembe kell vennünk.

Érdemes egy bankszámlát is nyitni a cég nevére, illetve a szükséges engedélyeket beszerezni, az ÁFA körbe tartozást pedig jobb, ha megvitattuk a könyvelőnkkel. Ugyanígy a könyvelő feladata lehet az adóhatósági bejelentés és a könnyvitel is, így az ő munkájára okvetlenül szükségünk lesz már egy kezdő vállalkozásnál is.