3 tipp az ütős önéletrajzhoz

2014.08.02.Hasznos Tippek

Egy minőségi álláshirdetésre minőségi önéletrajz dukál. Nagyon sok múlik azon, hogy milyen képet kap rólunk leendő munkaadónk, és az első, ami kezébe jut rólunk, az önéletrajz. Ezért kiemelkedően fontos, hogy hogyan és miképp írjuk meg. Nézzük, miket érdemes betartanunk!

Terjedelem

Egy jó önéletrajzot megírni speciális tudást igényelhet, így ha van rá mód, érdemes szakemberrel véleményeztetni az elküldést megelőzően, vagy minták alapján megírni. Önéletrajz mintát nagyon sokat találunk már akár az interneten is, bátran éljünk ennek lehetőségével!

Az egyik legfontosabb, hogy ne vétsük el azt a hibát, hogy csak korábbi munkahelyeinket soroljuk fel benne. Persze ez elengedhetetlen lesz, de emellett soroljuk fel azt is, hogy melyik munkahelyen belül pontosan milyen munkakört töltöttünk be, milyen problémákat kellett megoldanunk. Fontos szem előtt tartanunk azt is, hogy egy HR-esnek egy önéletrajzra sok esetben fél-egy perce van, tehát állítsuk össze úgy, és határozzuk meg a terjedelmet aszerint, hogy első átfutásra látható legyen, mitől lehetünk érdekesek a munkaadó számára, és ne 4-5 oldalon keresztül szemléltessük.

Pozícióra szabva

Akkor lesz jó és hatásos egy önéletrajz, ha a megtekintő érzi, hogy kifejezetten neki küldték ezt a pályázatot, és ráadásul egy olyan személy, aki szeretne nála dolgozni. Ez azért fontos, mert ha ez nem látszik belőle, akkor azonnal félre fogja dobni a HR-es szakember. Soha ne írjunk olyan mondatot önéletrajzunkba, hogy „minden munkakör érdekel” minket, mert ezzel bizonytalanságot sugallunk.

Nyelvhelyesség és helyesírás

Bár alapvetőnek tűnik mindenki számára, sajnos igen sok olyan pályázattal találkozhatunk, ahol azt tapasztaljuk, lényeges helyesírási hibákat vét a munkavállaló. Ez szintén egy olyan pont, amely miatt önéletrajzunk a kukában végezheti, így ügyeljünk rá, hogy mindig hibátlan helyesírással küldjük el a munkaadónak. Ha szükséges, akkor kérjünk segítséget szakembertől, baráttól, családtól, és kifogástalan állapotban kerüljön az illetékesek asztalára.