Seobaglyak haszna egy SEO versenyből

2011. február 17.
Kategória: Seobaglyak verseny |

Elsőre biztosan sokan a díjazásra gondolnak, de valójában ez a legkisebb ok ami miatt egy keresőoptimalizáló – legyen akár szakember, akár hozzám hasonló buherátor – nekivág egy ilyen játéknak. Például a 2008-as derbi győztese, Atomvillanás minden nyereményét felajánlotta nemes célokra, például ha jól emlékszem gyermekkórháznak is adományozott médiakütyüket. A mostani megmérettetés, a Seobaglyak eleve kisebb díjazással indult, ráadásul a fődíj felajánlója a Tutilapok ezt még tetézte is azzal, hogy visszavonta felajánlását.

Seobaglyak haszna a versenyből

A keresőoptimalizálási versenyeket számos kritika éri, de hasznukat szinte sehol sem említik, vagy éppen az említése kimerül a játék, illetve tudás kipróbálásának fogalmában. Én szeretnék viszont rávilágítani a dolog hasznos aspektusaira is.

A keresőoptimalizálás során ugyan egyre gyakrabban, de még így is viszonylag elenyésző számban találkozhatunk olyan esettel, mikor munkánk célját képező találati listán – hozzánk hasonlóan – kifejezetten keresőoptimalizálással foglalkozó személyek által menedzselt lapok foglalják el a TOP pozíciókat. Egy SEO verseny valójában csak mesterségesen, de ezt a helyzetet szimulálja. A Seobaglyak így szembesülhetnek azzal a nehézséggel, hogy vetélytársaik is hasonló módszereket alkalmaznak, mint ők maguk. Tehát nem elég linképíteni, tartalmat alkotni és más egyéb technikákat alkalmazni, mert ilyenkor a mennyiség mellett fontos szempont a minőség is.

Mint azt fentebb említettem ezek az esetek természetes találati listák esetén is előfordulnak. Ennek ellenére sok keresőoptimalizáló nem találkozik hasonló esettel. A SEO módszerek terjedése miatt miatt viszont várhatóan egyre többen kezdenek el keresőoptimalizálni, így a kevésbé kiemelt jelentőségű szavak esetén is elérkezik majd ez az állapot. Érdemes tehát a Seobaglyaknak némi edzést tartaniuk, ismerkedni a jövőben rájuk váró nehézségekkel.

Másodsorban pedig egy ilyen megmérettetés felfogható, illetve használható SEO kísérletezésre is. A Seobaglyak jól szeparált, megfigyelhető környezetben próbálhatnak ki módszereket, illetve fejleszthetik azokat. Nem elenyésző az a lehetőség sem, hogy versenytársaik munkájának megfigyelésével (konkurencia elemzés lényegében) megismerkedhetnek új lehetőségekkel is. A módszerek és lehetőségek kipróbálása, megismerése mellett azok alkalmazási módját, időbeli elhelyezését, eredményeit is könnyen nyomon lehet követni. Ezek elemzésével pedig finomítható, javítható saját technikánk. Mindezen előnyök pedig akár külső szemlélőként is elérhetőek.

A végső elszámolásban elért eredményt szándékosan nem említem, mint hasznot, mert ez erősen megkérdőjelezhető. Talán referenciaként egyes esetekben hasznos lehet, de ez erősen behatárolt lehetőség. Adódik ez abból a tényből, hogy a verseny résztvevőinek képzettsége, elért eredményei diszkrét módon nem jellemezhetőek, így nincs igazi viszonyítási alapja.

Bevallom, számomra a díjak között megjelenő tálca sör és a megszerezhető dicsőség sem utolsó szempont :)Oszd meg a Facebook-on
djarni
Hozzászólás írása

You must be logged in to post a comment.