Seobaglyak és a gportál linkek

2011. január 27.
Kategória: Seobaglyak verseny | További , , , ,

Hihetetlen, hogy még mindig milyen hatalmas nagy népszerűségnek kedveznek a gportál linkek. Ennek jelentősége, hogy egy emeltdíjas sms-sel tulajdonképpen linkeket vásárolhatsz a gportal.hu oldalról, mely linkek minden aloldalon megjelennek. Mint tudjuk, a linkvásárlás ellenkezik a google irányelveivel, ezért a kontra meg is érkezett. A gportal.hu oldalának a pagerank értékét lenullázta.

Gportál linkek hatása..

Amíg ez nem történt meg, nagyon sokan éltek ezzel a lehetőséggel, amivel könnyen lehetett szert tenni, több ezer, mitöbb több tízezer linkre egy szempillantás alatt. Ezzel tulajdonképpen a linkkatalógus beküldéseket nélkülözni lehetett. A sok link hatására ugyanis így befolyásolni lehetett a google.hu keresőben elfoglalt pozíciónkat arra a kulcsszóra, amivel kirakattuk a sok linket. Ezt többen nagyipari szinten műveltek, mivel csekély anyagi ráfordítással lehetett nagyobb bevételekre, pénzre is szert tenni. Jó volt annak, aki vásárolt, és jó volt a szolgáltatónak, aki szintén sok pénzt kaszált így be

A google válasza a gportál linkekre..

Ezt megelégelte a google, így lépett is. A pagerank 0 lett, ami nem tetszett a gportal szerkesztőinek, ezért nofollow-val látta el ezeket a fizetett linkeket. Később ezért a google visszaadta a pagerank-ot. Mint tudjuk, a nofollow linkek nem adnak át se pagerank értéket, se relevanciát és linkerőt se. Magyarul leginkább látogatószerzésre jók. Ezek az állítások persze a mai napig vitatottak, és többször változtak valószínűleg az ide kapcsolódó algoritmusok, így az igazság odaát marad, rejtve. A lényeg, hogy a nofollow közel 1.5 éve be lett vezetve, így azóta csak nofollow, több tízezer linkeket szerezhetünk sms-sel.

A seobaglyak és a gportál linkek..

Hogy miért is hoztam szóba a gportál linkeket? Nem véletlenül. Ugyanis azt vettem észre, hogy egy csomó seobaglyak – seo – versenyző már a domain regisztrációja után azonnal bevetette ezt az eszközt. Tulajdonképpen az indexeléssel nem is volt több probléma, hiszen a googlebot azonnal reagált a sok link hatására és indexelt.

Viszont szomorúan tapasztalom, hogy a google fittyet hányva a saját elveire, szabályaira, nyomatékosan figyelembe veszi a jelenlegi seo verseny alatt a nofollow, gportál linkeket. Legalább is így a verseny elején ezt tapasztalom több oldalnál is. Vannak, akik naponta kiküldik honlapjukat a gportál kismillió lapjaira, így állandónak mondhatók a linkek. Bár ez csak látszólag állandó, hiszen a linkek néhány másodpercig, esetleg percig vannak kint, utána eltűnnek. Viszont a backlink lekérdezők ugyebár folyamatosnak mutatják.

Ott kezdődik a probléma, hogy a google is folyamatosnak tekinti, holott tudja ő is, hogy azok a linkek nem állandóan vannak kint, mert a googlebot valószínűleg gyakran jár arra. Őszintén szólva nem az zavar, hogy a seobaglyak kulcsszóra, megelőznek a gportál linkekkel támogatott versenytársak oldalai. Hiszen én nem elsősorban a nyerés miatt neveztem be, hanem támogató lapnak akarom felhúzni a seobaglyak kísérletemet. Inkább maga a tudat zavar, hogy ezzel ilyen könnyen vissza lehet élni. Nem szoktam használni ilyen módszereket, de nagyon remélem, hogy ez csak egy ilyen ismeretlen, idegen kulcsszó esetén működik a google szemével, és éles, normális kulcsszavaknál nem, mert akkor ez egy komoly problémát jelent a nagy keresőóriás számára, és mielőbb ki kellene védeni.

Nyílt kérdés a Seobaglyak versenytársaim számára..

Azok véleményét várom a lenti hozzászólások között, akik gyakran használják a gportál linkeket más oldalakon is.

 • Még mindig ilyen hatásos, sebaglyak versenytől távol is?
 • Annak hasznát nem vitatom, hogy ezzel a konkurenciád elöl rejted el a rád mutató linkek egy részét, bár mindenki elöl úgy sem tudod.
 • Átlagos kulcsszónál javít a pozíciódon a fizetett linknek ez a fajtája?
 • Erősebb kulcsszavaknál is javítja a helyezésedet a gportál link?

Tényleg komolyan érdekelnek most már ezek a kérdések, mert szerintem elszomorító, ha így van más lapoknál is. Persze, te is biztos örülsz, ha hasznodra válik, nincs is ezzel gond : )Oszd meg a Facebook-on
djarni
3 hozzászólás “Seobaglyak és a gportál linkek”
 1. class="alt" id="comment-11"> Arni írta:

  Hát ennél azért nagyobb mozgásra számítottam, no mindegy :)

  Arni

 2. id="comment-12"> Chati írta:

  Nem Arni… a Gportal linkek nem érnek semmit a pozíció szempontjából, egyszerűen jó volt egyet elengedni a verseny elején, mert megnehezítette, hogy lássák a versenytársak azt, amit csinálok, másfelől valóban gyorsította az indexelést…
  Ha valóban számítana, akkor már nem én vezetnék, hiszen jóval kevesebb linkem van nyilvántartva a többieknél…

 3. class="alt" id="comment-13"> Arni írta:

  Én nem is állítottam, hogy Te a gportál linkek miatt vezetsz. Hanem megvizsgáltam több oldalt, amely használja a gportált. A vizsgálódás alapján pedig igenis nagy eséllyel befolyásolja egyelőre a pozíciót. Ma már az is vitatot, hogy a nofollow linkek pr-t is adnak át.. Szerintem a google is rájött már, hogy ez egy seo verseny, és nem ugyanazok a szabályok érvényesek, mint egy reális találati lista esetén