CMS-ek a Seobaglyak szolgálatában

2011. február 8.
Kategória: Seobaglyak verseny |

A Content Management System, azaz magyarul tartalomkezelő rendszer nem más mint a dinamikus weboldalak motorja. Sokan tévesen csak az ingyenes, szabadon terjeszthető rendszerekre használják a kifejezést, pedig ide tartoznak a megrendelésre vagy akár otthon hobbiból bütykölt motorok is. A Seobaglyak számára természetesen ezek működésének keresőoptimalizálási vonatkozásai a legfontosabbak.

CMS rendszerek

Általánosságban elmondható, hogy objektív sorrendet a SEO szempontjából nem állíthatunk fel a CMS-ek között, mindegyiknek megvan a maga előnye. Ebben az írásban a három legismertebb és ingyenes tartalomkezelő rendszerről értekezem, név szerint a Drupal, a Joomla és a WordPress motorokról. Jómagam használtam és használom mindhárom rendszert. Miért CMS? Egyszerűen azért, mert nem értek a programozáshoz és ezzel a Seobaglyak jelentős része így van.

Mielőtt belemerülnék a CMS-ek ismertetésébe, hangsúlyozom, hogy csak szubjektív állításokat közlök. Kezdetben Joomla alapú oldalakat készítettem és jelenleg is három ilyen oldalam fut még. Valójában a véletlen műve volt, hogy pont a Joomla-val akadtam össze. A három rendszer közül a második helyre tenném nehézség szempontjából. Kiegészítők hada áll rendelkezésünkre ezt a motort használva, így szinte minden képességgel felruházható weboldalunk. Keresőoptimalizálási szempontból valahogy mindig kicsit lemarad a Joomla, ez persze csak azt jelenti, hogy több munkát kíván a jó pozíció elérése.

A Drupal világába csak egy rövid kitérőt tettem és mindössze egy oldalam meghajtásáért felelős a rendszer. Számomra olyan volt, mintha legóznék. Rengeteg beállítás, szerintem egyetlen dologra minimum három található benne. Sok Seobagoly használja előszeretettel, bár meglátásom szerint nem sokkal nyújt jobb alapot a keresőoptimalizáláshoz, mint a Joomla.

Éppen a 2008-as SEO verseny kapcsán ismerkedtem meg a WordPress “blogmotorral”, mely azóta is nagy kedvencem. Dacára annak, hogy elsősorban blogok készítésére hívták életre, állítom, hogy bármilyen weboldal alapjának megfelelő rendszer. A Seobaglyak és buherátorok Kánaánjaként is említhetném, mivel már alapból nagyon keresőbarát rendszer és könnyedén alakítható, bővíthető is. Funkciógazdaságát megszámlálhatatlanul sok kiegészítője biztosítja.

Mindhárom rendszerről elmondható, hogy óriási rajongó és fejlesztő táborral rendelkezik a világon és persze Magyarországon is. Ez biztosítékot jelent a folyamatos támogatásra és fejlesztésre. A Seobaglyaknak nem kell attól félniük, hogy elakadás esetén nem találnak segítséget.Oszd meg a Facebook-on
djarni
Hozzászólás írása

You must be logged in to post a comment.