Receptek speciális étrendet igénylőknek

2011. december 20.
Kategória: Seobaglyak Hirdetés |

Pénztárcánk vastagságától függően a megvásárolható, elkészíthető ételek száma szinte végtelen. Ettől függetlenül akadnak jócskán olyanok, akik részben, vagy nagyon válogatósak, így nem esznek meg bármit. És vannak olyanok, akik azt kénytelenek megenni, amit szervezetük enged nekik. Napjainkban egyre több ember kénytelen együtt élni a táplálék intoleranciával, minek révén kizárólag speciális receptek jöhetnek szóba az ételek elkészítése során.

Laktózérzékenység, különféle ételallergiák (a leggyakoribb a mogyoró, a liszt és a tengeri herkentyűk)… csak, hogy a „legnépszerűbbeket” említsük. Valamennyi alaposan behatárolja a bennük szenvedők étkezését. Már egészen kiskorban kialakulhat bármelyik. Időtartamukat tekintve lehetnek néhány hétig-hónapig tartóak, de van, hogy az embert egész életen át elkíséri. Azok a gyerekek, akiknek a szüleik speciális étrendre szorulnak, nagyobb eséllyel öröklik a hajlamot. A magyar tizennyolc év felettiek körében mindössze 1% szorul rá, hogy különleges receptek hadát halmozza fel konyhájában, ha változatosan akar étkezni.

A könyvesboltok polcain több a témával foglalkozó receptes könyvet találhatunk, illetve a világhálón is burjánzanak a specifikus receptek az egyes portálokon. Egyre több erre szakosodó gasztroblogot olvashatunk a weben, amelyek hasonló okból kifolyólag születtek: színesebbé tenni az ételallergiával küzdők asztalát. A legtöbb, normál étrenddel foglalkozó internetes oldalon fellelhetők ételérzékenyeknek való recept fülek is – van, hogy azokon belül is kategorizálva, betegségek szerint. Valamennyit lehetőségünk van minősíteni, így részben visszajelezhetünk a receptek készítőinek, másrészt pedig a következő odalátogatónak adhatjuk tudtára, hogy mennyire nyerte el ízlésünket az étel.Oszd meg a Facebook-on
djarni
Hozzászólás írása

You must be logged in to post a comment.