A kötelező biztosítás átlagdíját emelhetik a bevezetett változások

2010. április 6.
Kategória: Seobaglyak Hirdetés |

A kötelező biztosítás rendszer átalakul 2013-tól, erről is szavazott a parlament. A döntés hátterében az állhatott, hogy az EU-ban nálunk a legolcsóbb a kötelező biztosítás, ami által sérülhetnek a kárrendezési folyamatok és az állam bevétele is kevesebb a hiszen bevezetett biztosítás adó a kötelező biztosítási díj függvénye. Az alacsony árak hátterében az év végi kampány ált, ami már-már irreális árakat eredményezett.

Ennek az örült kampány megfékezésére 2010-ben született az első lépés, jelentős változáson ment át a kgfb váltásának a menete. 2010.jan.1-je után kötött szerződések esetén a kötelező biztosítás megkötésének a dátuma lesz minden évben az évforduló. Ennek a rendelkezésnek további eredménye, hogy egyre kevésbé lesz jelentős az év végi kampány, ami így évről-évre kevesebb gépjármű tulajdonost érint, hiszen a biztosítási évforduló a gépjármű tulajdonosok 2/3-ának már más dátumra esik. A túlzott versenyhelyzet megszüntetésének várhatóan az lesz az eredménye, hogy a kötelező biztosítások átlagdíja lassan elkezd emelkedni, amihez a 2013-tól bevezetésre kerülő kötelező biztosítási törvény csak segítséget jelent.

2013-tól a biztosítók már nemcsak évente egyszer okt.30-án módosíthatják díjszámítási rendszerüket, hanem évente többször is, azonban a meghirdetett tarifálási árak csak 60nappal a kihirdetés után lesznek érvényesek. A biztosítási évfordulón belül a szerződés díja nem módosulhat, viszont ha évforduló alkalmával nem szerződik át másik biztosítóhoz, akkor az aktuális tarifálási rendszer alapján lesz a kötelező biztosítás díja megállapítva.

Ahogy a lakásbiztosítási szerződéseknél sincs óriási kampány, így valószínű lassan el fog tűnni a kampány és az őrült verseny a kötelező biztosítások piacáról is. Magától kevés ember figyel oda a biztosítási évfordulóra. Lakásbiztosítás esetén gyakran éveken át nem váltanak biztosítót a szerződők, amíg a kgfb szerződések esetén a kötelező kampány idején akár pár száz forint miatt is sokan biztosítót váltanak.

Javasoljuk alkusz cégek által működtetett biztosítás kalkulátor programok alkalmazását, ahol össze lehet hasonlítani a biztosítók ajánlatait. Ne felejtsük el, hogy minél kedvezőbb kötelező biztosítást vagy lakásbiztosítást számolunk ki, annál kevesebb a biztosítási adó mértéke.Oszd meg a Facebook-on
djarni
Hozzászólás írása

You must be logged in to post a comment.