A jövő távirányítói

2013. február 13.
Kategória: Seobaglyak Hirdetés |

1948-ban találták fel az első távirányítókat. Igaz, akkoriban azok még vezetékesek voltak, és semmi másra nem szolgáltak, mint a képernyő méretének állítására. Az 1950-es évben kifejlesztett modell szintén vezetékes volt, de már lehetett vele csatornákat is váltani. A vezeték nélküli változatok legelőször 1955-ben jelentek meg.

Az elmúlt 65 évben a távirányító az életünk részévé vált, nehéz lenne elképzelni az életet nélküle. Mit tartogathat a jövő a számukra?

A 2000-es évek kétségtelenül a mobilkommunikáció fejlődéséről szólnak, egyszerűen már lehetetlenség nem okostelefont vásárolni egy szaküzletben. Hódítanak a tabletek, vagyis a táblagépek, mert könnyűek, egyszerűen kezelhetőek és hordozhatóak. A mobil operációs rendszerek is villámgyors fejlődést mutatnak, bluetooth pedig szinte minden készüléken van. Egy távirányítós applikáció, egy bluetooth-os televíziókészülék, és akár mobilunkról vagy tabletünkről is lehetne irányítani a televíziónkat. Így nem is lenne szükség külön távirányítót vásárolni egyetlen készülékhez sem, mindent meg lehetne oldani egy mobiltelefonnal.

A távirányítók elemmel működnek, a kis masinában lévő elemek pedig a lehető legrosszabbkor tudnak lemerülni. A mobiltelefonok és tabletek is akkumulátorral működnek, a jövő távirányítói is lehetnének ilyenek. Egyszerűen csak rádugja az ember a töltőre, és kész.

Japán tudósok már kísérleteznek, hogy lehetne elem nélküli a távirányító: a távirányító energiaforrását az elektromos vibráció jelenti, a gombnyomás segítségével töltjük fel a távkapcsolót energiával a generátor segítségével. A távkapcsoló feldolgozza az adatokat, és továbbítja a televízió érzékelőjének.

A játékok világában nagyon népszerű a Kinect, ennek az eszköznek a segítségével az ember az egész testét beleviheti a játékba, nem szükséges kontroller. Könnyedén elképzelhető, hogy ez lehet a jövő: talán nem is lesz szükség távirányítókra a jövőben, a testünkkel jelezhetünk a tévének, hogyha csatornát, vagy ha hangerőt szeretnénk váltani.Oszd meg a Facebook-on
djarni
Hozzászólás írása

You must be logged in to post a comment.