TV vagy monitor: melyik a jobb konzolos játékhoz?

2021. december 23.
Kategória: Hasznos Tippek |

A konzolokat hagyományosan a televíziókészülékeket szem előtt tartva tervezték. Általában nagy tévékészüléken szokás játszani, bár egyre több felhasználó kombinálja a PC-t és a konzolt, és ehhez több videó bemenettel rendelkező monitorokat használnak. De milyen változók játszanak szerepet a monitor vagy a televízió kiválasztásában?

Felbontás

Az olyan konzolok óta, mint az Xbox One X, láthattuk, hogy az objektív felbontás a 4K. Ezért a konzol megvásárlása azt jelenti, hogy olyan tévét vagy monitort kell vásárolni, amelyik rendelkezik ezzel a felbontással. Ha azért veszünk PS5-öt vagy Xbox Series X-et, hogy Full HD tévén játsszunk vele, nem fogjuk igazán kihasználni a konzol teljes előnyét. Ha tehát Full HD tévével vagy monitorral rendelkezünk, egy Xbox Series S több mint elegendő lehet számunkra.

Méret és távolság

A televízióknak van egy egyértelmű előnyük a monitorokkal szemben, mégpedig a méretük. 100 ezer forintért 50 colos tévéket vehetünk, sőt, akár 75 colos méretig is elmehetünk, amíg a legnagyobb monitorok, amelyeket ennyi pénzért vehetünk, 27 vagy 32 col körül járnak. Így kevesebb pénzért nagyobb képernyőt lehet vásárolni, ráadásul filmnézésre is használhatjuk, amit a távirányító még kényelmesebbé tesz.

Frissítési sebesség

A PS5 és az Xbox X sorozat egyaránt rendelkezik HDMI 2.1 porttal, és mindkettő képes 8K jelek 60 Hz-es, illetve 4K jelek 120 Hz-es kimenetére. A 8K esetében nincsenek megfizethető monitorok ezzel a felbontással, miközben rengeteg 8K tévé van már a piacon.

Ami a 4K-t és a 120 Hz-et illeti, ezt a képfrissítési frekvenciát a csúcskategóriás tévék, például a Samsung QLED-jei vagy az LG OLED-jei érik el. A probléma az, hogy kevés játéknak sikerül elérnie ezt a képkockasebességet, ahol a legtöbb játék 4K-ban 60 Hz mellett fut, és néhány még 4K-ban is 30 Hz mellett megy.

Hol fogunk játszani?

Ha az általunk ismertetett paraméterek még mindig nem segítenek a döntésben, akkor kérdezzük meg magunktól, hogy hol fogunk játszani, a hálószobában vagy a nappaliban.Oszd meg a Facebook-on
djarni
Hozzászólás írása

You must be logged in to post a comment.