Tippek radiátorok karbantartásához

2014. szeptember 15.
Kategória: Hasznos Tippek |

A szeptember beköszöntével lassan számíthatunk a hidegre is, hiszen az ősz első hónapjával van dolgunk. A nyár ebben az évben egyébként sem tartogatott számunkra túl sok meleget, elképzelhető, hogy hamarosan be kell indítanunk otthonainkban a fűtési rendszereket. Sőt, mi több, rendszeres karbantartást igényelnek!

Próbafűtés

Az ősz elején célszerű végeznünk egy próbafűtést, ilyenkor a leghasznosabb a karbantartási munkálatokat elvégezni. A próbafűtés fog segíteni nekünk abban, hogy feltérképezzük, nem lyukas-e valamelyik radiátorunk, vagy kazánunk hőcserélője, és minden szempontból megfelelő-e a nyomás a vízkörben.

Többek közt ilyenkor fog kiderülni az is, hogy a keringetőszivattyú rendben van-e, ugyanúgy, ahogy a szobatermosztát. Fontos, hogy mielőtt hosszú idő után először fűtjük fel a rendszert, ellenőrizzük, a víz nem folyt-e el valahol, és ha szükséges, töltsük fel, valamint légtelenítsünk. Ez a próbafűtés lesz tehát összességében segítségünkre abban, hogy ha valami javításra, esetleg cserére szorul, időben beszerezhessük, és a telet már felkészülten, nyugodt szívvel várhassuk.

Veszélyes korrózió

Az egyik leggyakoribb oka a radiátorok meghibásodásának, és az idővel bekövetkező használhatatlanságnak, az nem más, mint a korrózió, ennek következményeként pedig a kilyukadás. Ez egy olyan folyamat, amit sajnos megállítani teljesen nem tudunk, azonban a lassításra igenis van lehetőségünk. Fontos ezzel kapcsolatban betartanunk néhány alapszabályt. Az első az, hogy ne használjunk olyan műanyagból készült csöveket, amelyek képesek átereszteni az oxigént. A vásárlásnál, választásnál nagyon könnyen meggyőződhetünk arról, hogy a műanyag cső képes-e erre: a legtöbb fűtéscsövön megtaláljuk az O2 Stop feliratot. Ekkor biztosak lehetünk benne, hogy jól választottunk.

A másik nagyon fontos szabály pedig, hogy amennyiben van rá lehetőség, semmiképpen se végezzünk teljes leeresztést. Amennyiben azonban mégis valami oknál fogva szükség van rá, akkor 24 órán belül feltétlenül töltsük vissza a vizet a csövekbe! Valamint minden szerkezethez kapunk a gyártótól leírást, amely tartalmazza a legfontosabb tisztításra, és az alkalmazható folyadékokra vonatkozó előírásokat: ezeket mindenképpen tartsuk be, mert sokat tehetünk vele radiátoraink épségéért!Oszd meg a Facebook-on
djarni
Hozzászólás írása

You must be logged in to post a comment.