Milyen egy jó traktorgumi?

2020. április 30.
Kategória: Hasznos Tippek |

A traktorok egyik legdrágább része a gumiabroncs, mivel a gép vételárának akár 12%-át is kiteheti, persze mérettől és márkától függően. A kiválasztása tehát nem csak a használat, de gazdasági szempont szerint is fontos. Egy mezőgazdasági munkára használt traktornál az abroncstól nagy vonóerő kifejtést várunk a talajtömörítés elkerülésével és közúti használatban kiváló menettulajdonságokkal együtt. Mielőtt választunk érdemes a különböző tulajdonságokat és elvárásokat számításba venni.

Mielőtt döntünk, nem árt tudni, hogyan is épül fel egy traktorabroncs. A gumiabroncs köpenye két részből áll. Az egyik a futófelület, amit profilnak neveznek. A másik rész pedig a szövetváz, amit karkasznak hívnak, ez a szerkezete alapján lehet diagonál vagy radiál. A diagonál típust elsősorban a földmunkagépekhez alkalmazzák, míg a radiált főleg a korszerű traktorokhoz gyártott abroncsok esetében használják.

A radiál nagy előnye, hogy jobb vontatási teljesítményt és csökkentett üzemanyag fogyasztást eredményez, emellett az abroncs élettartama is jóval hosszabb. 

Miért jobb a szélesebb abroncs? 

A gumiabroncsok választásánál fontos paraméter még a belső méret, vagyis a pántátmérő, illetve a profil szélessége is. A mai méretadatokat már milliméterben mérik, de régebbi abroncsoknál még találkozhatunk collban kifejezett méretekkel is.

A radiál abroncsoknál a profilszélesség és a pántátmérő értékét egy R-betűvel választják el, emellett feltüntetik a keresztmetszési tényezőt, amit százalékban adnak meg, és a profilszélesség és a profilmagasság hányadosát jelenti. A traktorabroncsok teherbírását a terhelési tényezővel jellemezik, melyhez egy megengedett sebesség is tartozik. 

Minél szélesebb és nagyobb az átmérőjű egy traktorgumi, annál nagyobb a teherbíró képességgel rendelkezik. Ugyanakkor a külső átmérőt sem lehet a végtelenségig növelni, emellett a mezőgazdasági gépek nagy önsúllyal bírnak, amihez pedig a széles futófelület és az alacsony profil kombinációja a legalkalmasabb.

A legújabb gyártmányok már egyre kisebb mértékű keresztmetszeti tényező rendelkeznek, a maximális teljesítmény érdekében.  Az évek során normál profilú 80-as szériát felváltotta a széles) és a szuperszéles, emellett alacsony profilú abroncsok generációja.Oszd meg a Facebook-on
djarni
Hozzászólás írása

You must be logged in to post a comment.