Hűtési tippek nyárra

2014. június 7.
Kategória: Hasznos Tippek |

Az előrejelzések szerint forró nyárnak nézünk elébe, számíthatunk a kánikulára. Ez azt jelenti sokunk számára, hogy a fagylaltos bódék előtt kígyózni fog a sor, a strandokon nyüzsögnek majd a kacajok – otthon pedig nem tudunk egy jót aludni, és munka közben egyszerűen lehetetlenné válik a koncentráció. Két oldala van a nyárnak… kivéve, ha pontosan tudjuk, hogyan hűtsük magunkat hatásosan. Nézzük csak!

A nehezebb oldalra is van megoldás

Az otthoni pihenést, sziesztázást, és a munkahelyi kényelmet is nagyban elősegíti az, ha jó minőségű légkondit szerelünk be a helyiségekbe. Itt azonban fontos körültekintően megválasztani a hűtő-berendezés helyét, ugyanis ha közvetlenül ránk fújja a hideget, akkor sajnos szinte ellenkező hatást váltunk ki vele: a hideg levegő okozta megfázással, ízületi fájdalmakkal, fogfájással stb. kell szembenéznünk, arról nem is beszélve, hogy közben is rossz közérzettel fogjuk majd viselni.

Ma már számos lehetőség közül válogathatunk: beltéri- és kültéri egységek, oldalfali- és mennyezeti klímák, és rengeteg neves gyártó termékei állnak rendelkezésünkre, hogy a nagy meleg beköszöntével is jól érezhessük magunkat.

Ha bármelyik mellett voksolunk, jól választunk, és körültekintően szereljük fel őket, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a nagy hőségben is jól fogunk aludni, a délutánjaink továbbra is kellemesek maradnak, munkánkat pedig ugyanolyan koncentráltan fogjuk tudni végezni; szinte mit sem érzékelünk majd a kinti kánikulából a napsütésen kívül.

Folyadék, folyadék és még több folyadék

Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy mennyire is fontos a szervezetünk hidratálása – nemcsak kívülről. Fokozottan igaz ez nyáron, amikor egyébként is több vizet veszít el testünk a megszokott mennyiségnél, hiszen ilyenkor nagyon sokat izzadunk. Ha kisebb a folyadékbevitel aránya a folyadékvesztéshez képest, akkor fáradtak, fásultak leszünk, nem fogunk tudni koncentrálni, bőrünk, hajunk kiszárad, és fénytelen lesz. A nagy melegben pedig könnyebben elveszítjük eszméletünket, és nagyobb az esélye a folyamatos szédülésnek és látászavarnak. Figyeljünk tehát oda rá, hogy napi 1,5-2 liter folyadék legyen a minimum, amit beviszünk szervezetünkbe, mert ezzel biztosíthatjuk egészségünket és jó közérzetünket!

Ami még elengedhetetlen, hogy felhevült testtel ne jéghideg vizet, üdítőket igyunk, mert az a toroknak és a gyomornak túl nagy sokkot jelent, és nem is oltja úgy a szomjat. Inkább testhőmérsékletnél nem sokkal hidegebb, vagy esetleg enyhén hűtött folyadékot igyunk, de mindenképpen kerüljük a jéghideg változatokat.

Strand, fagyi, szalmakalap

Persze legjobban ilyenkor a vízparton érezzük magunkat, jó nagy tölcsér fagyival a napernyő alatt, vagy a vízben játszva, és mindent elfelejtve magunk körül. Így is van ez rendjén, testünk is nagyon szereti, egészére kiterjedő hűsítést kap ilyenkor. Élvezzük hát ki az élményekkel teli nyarat, menjünk vízpartra, ahányszor csak lehetőségünk van rá, de ha otthon vagy a munkahelyen vagyunk, akkor is gondosan figyeljünk mindig a fentiekre.Oszd meg a Facebook-on
djarni
Hozzászólás írása

You must be logged in to post a comment.