Ha régi a matrac, cserélni kell

2017. november 2.
Kategória: Hasznos Tippek |

Matrac esetében bizony a kor nem egy pozitív tényező. A jó bor és a nő – azt mondják – a korral egyre érettebbé válik, egyre jobb lesz. Nos, ez a matracoknál nem így van. A használódás, a természetes anyagromlás, a porosodás és egyéb szennyeződések, a tisztítás okozta sérülések, használatból fakadó sérülések mind-mind amortizálják a legjobb matracokat is. Mind ezidáig még nem fejlesztették ki az örökmatracot, ezért a fent említett dolgok még a legdrágább, legnagyobb luxusnak számító matracokra is igazak.

E tekintetben a minőség azt jelenti, hogy az amortizációs folyamat lassú, nem úgy, mint az olcsóbb, alacsonyabb minőségű fekvőbetétek esetében.

A matrac elsődleges feladata, hogy alvás közben, a lehető legtöbb testhelyzetben ideális alátámasztást biztosítson a gerincnek és természetesen más szempontból is elősegítse a minőségi alvást. Szellőzzön, legyen kényelmesen puha, de azért ne süppedős. A matracok az idő múlásával minden pozitív tulajdonságukból veszítenek, függően a használat intenzitásától.

A matrac idővel főleg a gerinc alátámasztását „kezdi el félvállról venni.” Ha egyszer csak azt vesszük észre, hogy látszólag ok nélkül egyre többször fáj a nyakunk, a derekunk, hátunk, rosszabbul alszunk, akkor bizony érdemes megvizsgálni matracunkat. Ha már több éve használatban van, talán érik a matraccsere ideje.

Meglepő tény, hogy felmérések szerint a magyar lakosság megközelítőleg 25%-a kifeküdt, elhasználódott, öreg matracokon alszik. Ebből kiindulva nem is meglepő egy másik tény, mely szerint Magyarországon a hátfájás és rossz alvás népbetegség. Amerikában is végeztek hasonló felmérést, ott valamivel jobb a helyzet, „mindössze” a lakosság 20%-át érinti a rossz matrac okozta hátfájás.

Ha nagyon szigorúak akarunk lenni, akkor elmondhatjuk, hogy egy matrac átlagos élettartama maximum 8 év. Ezt követően sem néz úgy ki, mint a kátyús utca, azonban már jelentkeznek az elégtelen gerincalátámasztásból adódó problémák, melyek az idő múlásával egyre erősödnek. Arról nem is beszélve, hogy hiába forgatjuk, szellőztetjük, védjük és tisztítjuk matracainkat, ennyi év alatt már lehetetlen elérni, hogy maximálisan higiénikusak maradjanak.

Az alvásszakértők szerint a koros matracok a hátfájások okozói között előkelő helyen szerepelnek. Sajnos manapság is előfordul, hogy addig használunk egy matracot, ameddig nincs látható, súlyos jele az elhasználódásának. Ez egyáltalán nem kifizetődő hozzáállás, mert az egészségünkkel játszunk.

A matracok élettartama természetesen meghosszabbítható, amennyiben rendeltetésszerűen használjuk, a gyerek (vagy akár mi) nem ugrál (ugrálunk) rajta, az tanácsoknak megfelelően rendseresen megfordítjuk, szellőztetjük és tisztítjuk, valamint nem fekszünk rá matracvédő és lepedő nélkül. Érdemes jó minőségű, hosszú élettartamra szánt matracot vásárolni, mert az alacsony minőségű ágybetétek esetében sajnos a hátfájás már három vagy négy év elteltével is jelentkezhet.Oszd meg a Facebook-on
djarni
Hozzászólás írása

You must be logged in to post a comment.