Ezekre ügyelj, ha second hand-et vásárolsz

2017. augusztus 15.
Kategória: Hasznos Tippek |

Ma egészen divatos second hand üzletekben vásárolni. Ezt régebben turkálónak, turinak neveztük, de most a divatos kifejezést a second hand, azaz másodkézből. Fővárosunkban Dunát lehet rekeszteni a kisebb-nagyobb használtruha üzletekkel, melyek között megtalálhatunk egész hálózatokat, de kisebb egy üzlettel rendelkező vállalkozásokat is.

A használt ruha nagyon sok esetben kitűnő minőségű és rengetegszer találkozni olyan darabokkal, melyeken még az eredeti bolti címke is rajta van, tehát soha senki nem hordta még, maximum felpróbálta megvételkor, majd pedig hordatlanul került ki a gardróbjából. Sok szempontból megéri second hand üzletben vásárolni, de azért ezen üzletek kínálata között szemezgetve néhány fontos dolgot fontolóra kell vennünk, a ruhákat, cipőket, kiegészítőket meg kell vizsgálnunk ahhoz, hogy még véletlenül se csináljunk rossz vásárt.

Sajnos néha elhasznált, bolyhos, rejtett szakadásokkal és foltokkal „díszített” darabokat is találunk a turkálók vállfáin vagy konténereiben, de hibátlannak tűnő ruhákról is kiderülhet, hogy nem véletlenül nem hordta az eredeti gazdájuk. Lehet rossz anyag, viszketést okozó szálak vagy egyszerűen a rossz szabás is oka annak, hogy megváltak tőlük, ezért – bár járjunk nyugodtan turiba – legyünk körültekintőek használt ruha megvásárlása előtt.

Mire kell vigyázni, ha turizunk?

Most ebben igyekszünk segítséget nyújtani néhány fontos kritérium megjelölésével, melyeknek meg kell feleltetni a kiválasztott ruhadarabot és valamelyik rostán nem megy át, ne is tegyük kosarunkba!

  • Foltok: Ha a turis ruhán foltot találunk, ne habozzunk visszatenni! Az ötlet, mely szerint majd kimossuk belőle valahogyan, rossz terv. valószínűleg az eredeti tulajdonos is megpróbálta, de jól láthatóan nem sikerült neki. Mindemellett számos folt annál makacsabb, minél több ideje van beleszáradni a ruhába, így még csak meg se forduljon a fejünkben, hogy majd mi tisztává varázsoljuk. Lesz még jobb darab, számos más turi is létezik, és minek vigyünk haza olyat, amit mi magunk is kiselejteznénk?!
  • Szakadások: Nagyon fontos átvizsgálni a kiszemelt ruhákat, kiegészítőket, hiba után kutatva. A ruhákat centiméterről centiméterre át kell fésülni és a kritikusabb helyeken duplán megvizslatni, nincs-e szakadás, feslés, anyaggyengülés, hiszen kidobott pénz lesz az ára, ha csak otthon derül ki. Amennyiben a varrásnál engedte el magát, még menthető. Ilyenkor mérlegelni kell, hogy az ismételt összevarrására képesek vagyunk-e, megéri-e a ráfordított időt, vagy a varrónő díját, ha úgy döntenénk, hogy mindenképpen szükségünk van az adott darabra. Nadrágok esetén a belső combrész, a zsebek körvonala és a bújtatók körüli rész, ami kritikus, ezeket mindenképpen nézzük át jól.
  • Hibás részek: Néhány termék azért kerül „kidobásra”, majd pedig a second hand üzletekbe, mert elromlott a zipzárja, leszakadt a gombja, eltört a csatja stb. Minden esetben, ha kiválasztottunk valamit, könyörtelenül meózzuk le minden egyes részét. A zipzárral ellátott darabok esetén többször is húzzuk le és fel a villámzárat, a gombos „cuccok” esetében ellenőrizzük, hogy minden gomblyukba van-e mit bújtatni, a csatoknál pedig vizsgáljuk át, hogy mennyire vannak rendben, nincs-e törött részük vagy becsatolható-e anélkül, hogy kicsúszna.
  • Elhasználódás: Bolyhos, kopott holmit ne vegyünk, arra nincs szükségünk, olyanunk van otthon is. Nagyon fontos, hogy hiába a kedvenc márkánk hőn áhított darabja akad a kezünkbe, ha látszik rajta, hogy nem kevésszer hordta eredeti tulajdonosa, mondjuk inkább le róla. Nem mutat jól az, amin már szembetűnő a használtság, ráadásul nem sokáig leljük benne örömünket, mert ilyen állapotban már bizony hamar tönkre is fog menni.

Olcsó, de vajon tényleg kell-e: Sokszor, sokan esnek abba a hibába, hogy csak azért megvásárolnak olyat is, ami épphogy tetszik, mert jó áron jutnak hozzá. Úgy kell turkálóban vásárolni, mint egy drága üzletben. Csak azt vidd haza, amit biztosan viselni is fogsz, és amire nincs szükséged, azt hagyd ott. Nagy pénzek jönnek össze abból, ha minden second hand kaland alkalmával csak egy olyat is megveszel, amire valójában nem volt szükséged.Oszd meg a Facebook-on
djarni
Hozzászólás írása

You must be logged in to post a comment.