Autóvásárlás – magánszemélytől vagy kereskedőtől?

2017. augusztus 15.
Kategória: Hasznos Tippek |

A használtautó piacon alapvetően kétféle eladó kínálja portékáját, a magánszemély és a kereskedő. Néha persze felbukkannak az eladók sorában állami, vagy önkormányzati szervek, illetve cégek is, de ezekben a ritka és speciális esetek, egy sima személyautó vásárlásnál nem fogunk találkozni velük.

Ahogy az ingatlanpiac is hangos a lehúzós, átverős, nyomulós, hazug ingatlanosokról szóló rémhírektől, úgy az autópiac kapcsán is sokat hallani a minden hájjal megkent, dörzsölt, átverős, hazug kereskedőkről, sőt, nepperekről. Biztosan vannak köztük igazi gazemberek is, de mi a helyzet a többséggel, mi jellemző az átlag autókereskedőre?

Autóvásárlás utáni teendők..

A kereskedők egyik fontos jellemzője, hogy általában értenek az autókhoz és tudják, hogy mit beszélnek. Lehet, hogy nem műszaki zsenik és biztos, hogy nem tudnak annyit egy-egy típusról, mint annak megszállott szerelmesei, de több száz, vagy inkább több ezer autó megvásárlása és eladása során szükségszerűen rengeteg mindent láttak, hallottak, tapasztaltak és tanultak, mert ha nem így lenne, nem maradnának életben a piacon.

De megbízhatunk-e abban, amit a kereskedő mond? Erre a kérdésre nem lehet egyszerűen rávágni, hogy igen, de gondoljuk át, hogy vajon mennyivel megbízhatóbb a kereskedőnél az a magánszemély, aki csupán egyetlen autón akar eladni, ellentétben a kereskedővel, aki a jövőben is, folyamatosan autók eladásából akar megélni. Bárki elhallgathat fontos információkat, megszépíthet hibákat és akár hazudhat is, de a kereskedőknek hosszú távon érdeke, hogy vevőik legalább nagyjából elégedettek legyenek. A kereskedő ráadásul könnyebben számon kérhető utólag, mint az a magánszemély, aki egyszerűen nem veszi föl a telefont, nem nyit ajtót vagy el is tűnik a látóterünkből az adásvétel megtörténte után.

Ha kereskedőtől vásárolunk autót, bízhatunk abban is, hogy használható segítséget és érdemi együttműködést kapunk az autó átírása és a szükséges papírmunka elvégzése terén. Még ha kicsit zavaros is az autó múltja, a kereskedőnek elemi érdeke, hogy rendbe tegye a papírjait, mert akár az engedélyét is elveszítheti, ha hibás vagy hamis papírokkal ad tovább egy autót és szabálytalanul jár el az adásvétel során. Ilyen téren egy magánszemélynek kevesebb a veszítenivalója.

Hogy a fenti érvek ellenére mégis sokan állítják azt, hogy a kereskedésekben csak átverik az embert, az két fő okra vezethető vissza. Az egyik ok, hogy az autókereskedők között valóban akadnak nyomulós, lehúzós, hétpróbás gazemberek, és hiába nem ilyen a többség, ha egyszer belefutottunk egy ilyen alakba, az élmény meghatározóvá válik, és ezen keresztül fogjuk megítélni az egész szakmát. A másik, talán még fontosabb ok, hogy tetszik vagy sem, de a kereskedő bizony keresni, nyerni akar az üzleten.Oszd meg a Facebook-on
djarni
Hozzászólás írása

You must be logged in to post a comment.