Autógumi kereső autótípus szerint: így azért könnyebb

2020. január 20.
Kategória: Hasznos Tippek |

Amikor lecseréled a gumiabroncsot, vedd figyelembe a következőket: 

1 Ne vásárold meg a legolcsóbb gumiabroncsot 

A felszínesen megtervezett, rossz minőségű gumiabroncsok nagy megállási távolságot és nem megfelelő irányítást okozhatnak vészmanőver során. Az összes abroncs vonóképessége (AA, A, B vagy C) rá van írva a gumi felületére is – érdemes az A-val, AA-val megjelölt modelleket megvásárolni.

2. Ne költs túl sokat az autód gumiabroncsaira 

A legtöbb esetben egy híres gumiabroncs márka termékeit magasabb áron lehet  megvásárolni. Az igaz, hogy a bevált márkák általában állandóan magas színvonalúak, ám vannak kevésbé ismert gumiabroncsgyártók is, akik kiváló termékeket kínálnak lényegesen alacsonyabb áron. A gumiabroncsokat több kategóriába sorolhatjuk: prémium (Continental, Michelin, Dunlop stb.), közep kategóriás (Firestone, General Tire, BF Goodrich stb.) és alsókategóriás abroncsok (Viking, Debica, Taurus stb.) 

Általában a prémium márkák kimagasló teljesítményt nyújtanak a gumik gyártásához használt anyagok minőségének, a gyártási folyamatnak és a szigorú vizsgálati előírásoknak köszönhetően. Ezzel szemben a legolcsóbb abroncsok szerény teljesítményt nyújtanak. Tekintettel arra, hogy a prémium gumiabroncsok ára tartalmazza a reklámokat is, nem kellene figyelmen kívül hagyni a középkategóriás gumikat – nagyon jó teljesítményt nyújtanak elfogadható áron. 

3. Ne feltételezd, hogy az eredeti felszerelés a legjobb 

Az eredeti OEM gumiabroncsok azok, amelyekkel az autó eleve fel van szerelve, de nem mindig jó arra törekedni, hogy mindig ugyanazt a gumiabroncsot vásárold meg. A gyártók igyekeznek olyan gumikat kínálni, melyek elfogadható teljesítményt nyújtanak körülményektől függetlenül (négyévszakos abroncsok). Előnyben részesíthetik azokat a gumikat, melyek a kényelemre helyezik a hangsúlyt a futófelület élettartamának a rovására. 

4. Ne hagyd figyelmen kívül az új abroncsokat 

A gumiknak szükségük van karbantartásra. Havonta kb. 1 psi nyomást veszítenek és további 1 psi nyomást veszítenek, amikor a hőmérséklet 10 fokot csökken. Ha például augusztusban vásárolsz gumiabroncsot, januárra akár 20%-ot is veszíthet a nyomásából. 

5. Vásárolj új gumiabroncsokat online boltokból

Amikor ideje abroncsot cserélni, a legtöbb járművezető felkeresi a helyi szervizt, ahol általában korlátozott számú abroncs-márka és -modell található. A gumidirekt.hu weboldalán található keresővel könnyebben megtalálhatod azt a gumiabroncsot, amire szükséged van. Ebben az online áruházban a márkák széles választékát találod: Yokohama, Continental, Michelin, Pirelli, General Tire, Dunlop, GoodYear, Bridgestone, Viking stb. 

6. Legyenek reális elvárásaid 

Mint bármilyen termék, a gumi is kompromisszumot jelent. Például a nagy teljesítményű gumik gyorsabban elkopnak, míg a nagyobb kényelemre megtervezett abroncsok kanyarodáskor kevésbé rugalmasak. Tedd mérlegre ezeket, mielőtt gumit vásárolnál. 

7. Vásárolj 2 abroncskészletet 

A legtöbb autó négyévszakos abroncsokkal van felszerelve. Képzeld el, milyen lenne ugyanazt a cipőt viselni futáskor, hegymászáskor, jégen vagy balettezéskor. Így meg fogod érteni a négyévszakos gumikban rejlő problémát. 

8. Vásárolj 4 gumiabroncsot 

Az új gumiabroncsok jobban tapadnak, mint azok, amelyek már lefutottak több tíz kilométert. Ajánlatos egyszerre lecserélni mind a 4 gumit. Ha páronként cseréled őket, akkor helyezd az újakat hátra, ez segít az autónak megőrizni stabilitását és kiszámíthatóságát a kanyarokban. 

Figyelem: Soha ne cserélj egyetlen gumit. Ha az egyik abroncs sérült, nem javítható, cseréld azt ki párjával együtt.Oszd meg a Facebook-on
djarni
Hozzászólás írása

You must be logged in to post a comment.