A sírkő bontás menete és feltételei

2019. június 7.
Kategória: Hasznos Tippek |

Előfordul, hogy egy család elköltözik az ország más vidékére, és mivel a közelben nem marad hozzátartozó, így halottaikat is elviszik egy másik temetőbe. Vagy a kő már annyira megrongálódott, hogy új követ szeretne készíttetni, illetve a meglévő sírt esetleg bővíttetni. Ebben az esetben vállaljuk, hogy beszerezzük a megfelelő temetői engedélyeket, a sírt lebontjuk, a kellő tisztítást, felújítást elvégezzük és az új helyszínen összeállítjuk.

Ahogy a sírkő építésénél, úgy a bontásánál is szükség van a kellő odafigyelésre, és bizonyos engedélyek megszerzésére. Ilyenkor általában a cél, hogy a sírkő ne sérüljön, megőrizze eredeti állapotát és a bontási munkák után károsodás nélkül kerülhessen újra felhasználásra.

A sírkő bontásakor elsődleges szempont, hogy az elbontott síremlék a lehetőségekhez képest kevésbé sérüljön. Mivel a sírköveket ragasztással, illetve csapolással rögzítik, a szétbontás művelete tapasztalatot és odafigyelést követel meg. Évek óta dolgozó, profi sírköves segít a bontás szakszerű kivitelezését. A sírkő bontást csak kvalifikált szakember végezheti, mi rendelkezünk a Magyarországra érvényes hatósági engedélyekkel.

A sírkő bontásakor is elsődleges a vallási szempontok figyelembe vétele. Kollégáink rendelkeznek zárt a munka elvégzéséhez és a temető nyugalmának fenntartásához megfelelő munkaruházattal.

A sírköveket bontás után el kell szállítani és tárolni szükséges. A temetőben nem maradhat, illetve néhány esetben munkálatokat kell végezni rajtuk. Például a tisztítás, betűvésés is új arcot ad a régi sírkövünknek is. Sírkövek tisztításánál az ár magában foglalja a sírkő kitakarítását, azaz a gazolást, benőtt ágak lemetszését, általános tisztítását, az illesztések lefúgázását és a sírkő körbemurvázását is.

Nem minősül sírnyitásnak a koporsós temetésre használt temetési helynek urna elhelyezése céljából történő megbontása. Urnafülke, urnasírhely, urnasírbolt felnyitásához, továbbá hagyományos sírhelyre rátemetett urnakivételéhez a járási hivatal engedélyére nincs szükség.Oszd meg a Facebook-on
djarni
Hozzászólás írása

You must be logged in to post a comment.