A nagy klíma teszt: Kiderül melyik a legjobb!

2018. március 21.
Kategória: Hasznos Tippek |

Manapság egyre több ember szereli fel otthonát klímával, hiszen egy komfortosabb környezetet tud létrehozni vele. Ha klímát szeretnénk vásárolni, akkor jó előre átgondolni, hogy milyen szeretnénk, mekkora helyiség hűtésére kell, illetve hogy mennyi pénzünk van rá. Szerencsére egyre több klímaberendezés van, egyre több gyártó és egyre több fajta közül tudunk kedvünkre válogatni.

Semmiképp nem szabad első ránézésre megvenni azt, amelyik szimpatikus a boltban, annak ellenére, hogy az ember elveszettnek érzi magát a rengeteg márka között. Most azonban megmutatjuk, hogy melyek azok a berendezések, amelyeket tényleg érdemes lehet megvásárolni.

Mi alapján vizsgálták meg a klíma berendezéseket?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 9 márkát és összesen 22 klímaberendezést mért össze egymással, hogy kiderüljön, melyik éri meg a legjobban. A teszt során vizsgálták azt, hogy a klímák milyen hatékonysággal képesek hűteni, vagy éppen fűteni, illetve párásítani. Szem előtt tartották még tesztelés során azt is, hogy a berendezést mennyi könnyű, vagy éppen mennyire nehéz kezelni, illetve hogy mennyire hangos a készülék és mennyire sokoldalú. Az tesztelés eredményéből kiderült, hogy egy klímaberendezés sem szerepelt nagyon rosszul, mindegyik 50% fölött maradt az összesített szempontok alapján. Ám a rossz hír az, hogy egyetlen készülék sem érte el a 75%-os eredményt.

Csak a legdrágább klíma a jó?

A legjobb helyezést, vagyis a 70% fölötti értéket a 22 klímából csupán 4 készülék érte el és mindegyik inkább a felső árkategóriában mozog, tehát 350-500 ezer forint körül tudjuk őket megvásárolni. A 4 legjobb berendezés közül a legdrágább a RAS-13G2KVP-E/RAS-13G2AVP-E klímaberendezés, mely közel 500 ezer forintért lehet a miénk. Ezek, a lista elején álló berendezések viszonylag hatékonyan hűtenek és fűtenek, csendesebbek, mint olcsóbb társaik és könnyen kezelhetőek. Ám ha párásítani szeretnénk otthonunkat, akkor nem túl hatékonyak. A lista legvégére lecsúszott összesen 8 berendezés is, melyek mind 60% alatt teljesítettek. Ezek természetesen jóval olcsóbb árkategóriába kerültek, őket megvásárolhatjuk már 150 és 225 ezer között.

Azt azonban fontos megjegyezni, hogy a tesztben szereplő 22 berendezés közül mindegyik rosszul és gyengén teljesített a párásítás terén, így csupán így összesen 16 klíma kapott 3-nál gyengébb értékelést ebből a szempontból, a 0-tól 5-ig terjedő skálán. Sajnos 4-est, vagy annál jobb eredményt egyik, még a nagyon drága készülékek sem tudtak elérni. Ami a zajkibocsájtást illeti, tesztelés során a készüléket 1 méter távolságról vizsgálták meg természetesen a leggyengébb és a legmagasabb fokozatra állítva is. A tesztből kiderül, hogy a legcsendesebb klímaberendezés, a Midea MSMBAU-09HRFN1-QRD0GW(B) készüléke mely nem is egy magasabb árujú klíma, hiszen olyan 210 ezer forint körül megvásárolható. Összességében tehát elmondható, hogy nem minden tekintetben a legdrágább a legjobb, hiszen egy közepesen jól fűtő és hűtő, relatív csendes berendezést már megvásárolhatunk olyan 210-250 ezer forinttól is.

Forrás: www.klimavaros.huOszd meg a Facebook-on
djarni
Hozzászólás írása

You must be logged in to post a comment.