3 filléres tipp otthonunk környezetbarát tisztántartásához

2014. június 5.
Kategória: Hasznos Tippek |

Igyekszünk mindannyian mind ételeinket, mind kozmetikumainkat illetően vegyszermentesen élni, ami nagyon hasznos egészségünk szempontjából. Van azonban életünknek még egy területe, ahol a mérhetetlenül sok káros kemikáliával találkozunk: ez pedig a lakástextilek-, és általánosságban otthonunk tisztítása. Nézzük meg, hogyan iktathatjuk ki őket egyszerűen, és hogyan spórolhatunk vele a legtöbbet.

Az isteni citromlé és kedves párja, az ecet

Talán nem is gondoltuk volna, hogy ezek a filléres háztartási kellékek mennyire jó tisztítószerek. Az ecet kiváló fertőtlenítő- és egyben vízkőoldó hatású, fém eszközök, csaptelepek, mosógépek, mosogató, gáztűzhely stb. tisztítására, és egyben baktériummentesítésére is bátran és nagyon eredményesen használhatjuk, mert a háztartási ecet, természetesen higítva teljesen környezet- és emberbarát. Szőnyegek, függönyök, ruhák mosásához is alkalmazhatjuk: az utolsó öblítéshez háromszorosára higítva (20 %-os ecetnél) a mosott textileket lágyítja, és színüket élénkíti.

A citromlé pedig egy eléggé gyenge, és teljesen természetes sav, amely a környezetbe kerülve 100 %-osan lebomlik. Alkalmas fehérítőszerként, fém tisztításához, sőt vízkőoldóként is, hasonlóan az ecethez.

Mosónők álma, a mosószóda

A mosószóda a másik legkörnyezetbarátabb tisztítószer, amely kiválóan használható gyermekink ágyneműinek, nagyra becsült, finom anyagú asztalterítőink, és lágy függönyeink mosásához, de ugyanilyen eredményes ruháink esetében is. Sőt, nemcsak a tisztításban szuperál, hanem zsíroldó, és vízlágyító hatása is van, így az erősebb szennyeződésekre is nagyon remek, mind mosásnál, mind pedig a tisztításra váró felszíneken.

Egy liter forró vízhez 3 evőkanál mosószódát keverve fém felületeken tisztítószerként, felmosó szerként, és mosogatáshoz is kiváló. Mindemellett pedig nagyon olcsó, és manapság már a legtöbb helyen kapható.

Kényesebb anyagokra: a bórax

A bórax egy kristályos, színtelen anyag, és csak forró vízben, valamint glicerinben oldható. Nemcsak a háztartásban, hanem a kozmetikában is használhatjuk, szinte csodákat művelhetünk vele; gyengéd zsíroldó és fertőtlenítő is egyben. Fél liter forró vízhez egy evőkanállal adva kíméletesen eltávolíthatjuk a foltokat selymekről, műselymekről, gyapotról, nylon anyagokról. A borfoltokat is kiiktathatjuk vele, ha egy kellemes este során kedvenc ruhánkra ráborult: szórjunk belőle a foltra, és fél óráig áztassuk olyan vízben, amihez szintén adagolunk bóraxot.  Tapétát is tisztíthatunk vele, ha bóraxos vízbe mártott kendővel suvickoljuk, sőt, ha nagyon piszkos az ablaküveg, azt is könnyen csillogóvá varázsolhatjuk.

Ha tehát szeretnénk megkímélni magunkat a káros méreganyagok hatásaitól, és emellett a háztartási költségvetésünkkel is jót kívánunk tenni, ne habozzunk beszerezni a fenti filléres tisztítószereket, rövidesen érezni fogjuk, hogy fellélegezhetünk.Oszd meg a Facebook-on
djarni
Hozzászólás írása

You must be logged in to post a comment.